Πολιτική Συνεντεύξεις

Σοφία Βούλτεψη στο «Π»: Θα προστατέψουμε τα σύνορα μας από τον Ερντογάν!

Για πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εκ μέρους της Τουρκίας κάνει λόγο, μιλώντας στο «Π», η βουλευτής της ΝΔ και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. «Υπήρχε επί χρόνια μια παγιωμένη κατάσταση ανοχής και γενικών προσκλητηρίων», τονίζει η κα Βούλτεψη και προσθέτει ότι η επί χρόνια κατάσταση στα νησιά αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ίδιων των νησιωτών μας. Τονίζει, τέλος, ότι η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία είναι «στον αέρα» από το καλοκαίρι του 2016 και θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αναθεωρηθεί.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πίεση στα σύνορά της από την Τουρκία. Πώς αποτιμάτε την αντίδραση; Και είμαστε έτοιμοι για μια εξίσου δύσκολη συνέχεια;

Κατά την προσφιλή της συνήθεια, η Τουρκία διεξάγει άλλον έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, αυτήν τη φορά εναντίον της Ελλάδας. Ένα από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος ήταν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε εξισωθεί το θύμα με τον θύτη. Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία (Νοέμβριος 2015), ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει δημόσια με τον κ. Νταβούτογλου ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι θύματα της κατάστασης στη Συρία. Πρόκειται για επικίνδυνη παραπληροφόρηση. Η Τουρκία επιχειρεί στη Συρία ήδη από το 2011, προκαλώντας θύματα και πρόσφυγες και υποχρεούται να φιλοξενεί τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέρος σε κανέναν επιθετικό πόλεμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν πρόκειται να επωμιστεί τις ευθύνες άλλων. Η αντίδραση υπήρξε ξεκάθαρη, το μέτωπο ενιαίο, η αποτελεσματικότητα ολοφάνερη. Και προφανώς είμαστε έτοιμοι: Έχουμε κυβέρνηση αποφασισμένη, έχουμε Στρατό, Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικό, παλλαϊκή άμυνα, ο λαός μας είναι ενωμένος και ο αγώνας διεξάγεται με τον πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή.

Στον Έβρο, οι απόπειρες εισόδου αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Στα θαλάσσια σύνορα τι κάνουμε;

Επιδεικνύουμε την ίδια αποφασιστικότητα και το μήνυμα έχει ήδη πάει στην απέναντι πλευρά. Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και σε αυτό το μέτωπο. Δυστυχώς, υπήρχε επί χρόνια μια παγιωμένη κατάσταση ανοχής και γενικών προσκλητηρίων. Και δυστυχώς, ο νόμος του 2016 δούλεψε επί τρία χρόνια και έστειλε αρνητικά μηνύματα, προβάλλοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Ήταν ένας νόμος που καταργούσε από αδίκημα την παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ παράλληλα είχε καταργήσει και τις έννοιες της σύλληψης, της κράτησης, της απέλασης, του προστίμου. Τώρα αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει αντιστραφεί. Αυτή την έννοια έχει και η αναφορά μας στο παρελθόν. Για να μην ξεχνάμε πώς φτάσαμε έως εδώ. Αλλά ακόμη και σήμερα ακούμε αλλοπρόσαλλες και εκτός τόπου και χρόνου απόψεις και προτάσεις. Για παράδειγμα, όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν γίνονται αθρόες μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα, οι Τούρκοι θα συνεχίζουν συνεχώς κόσμο στα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι το εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ζητά να του δώσουμε νέο εργαλείο.

Η αναστολή αιτήσεων ασύλου και οι άμεσες επιστροφές είναι μέτρα προσωρινά ή πρέπει να παγιωθούν ως μόνιμη κατάσταση από εδώ και πέρα;

Τα μέτρα είναι μεν προσωρινά για όσο διαρκεί η απειλή κατά της εθνικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας, αλλά αποτελούν τμήμα ενός γενικότερου μηνύματος. Και το μήνυμα αυτό συνοψίζεται στην ανάγκη και υποχρέωση κάθε χώρας να υπερασπιστεί τα σύνορά της με κάθε νόμιμο πρόσφορο μέτρο. Η ίδια η Συνθήκη της Γενεύης προβλέπει την υποχρέωση όλων –και των προσφύγων– να σέβονται τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όλοι. Και η κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στα νησιά μας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νησιωτών μας.

Πώς αποτιμάτε την ευρωπαϊκή αντίδραση στο πρόβλημα; Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι μια εναλλακτική στην Κοινή Δήλωση με την Τουρκία, την οποία η γείτονας καταστρατηγεί μονομερώς;

Η Ευρώπη θεσμικά, διότι μεμονωμένες αντιδράσεις υπήρξαν από την αρχή, αντέδρασε την τέταρτη ημέρα από την έναρξη της απόπειρας παραβίασης των συνόρων μας. Αλλά και πάλι, οι δηλώσεις περιλάμβαναν φράσεις όπως «κατανοώ ότι η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την ΕΕ» (Μέρκελ) και «αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση» (Φον ντερ Λάιεν). Τι ακριβώς κατανοούν και τι αναγνωρίζουν; Κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι και οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις προκαλούν κύματα προσφύγων. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη εθελοτυφλεί από την πρώτη στιγμή. Έχει βγάλει στο παζάρι τον εαυτό της. Θέλει να επιτύχει Κοινή Δήλωση με της Τουρκία για το μεταναστευτικό; Δίνει για αντάλλαγμα την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέλει να επιτύχει την «επίλυση» του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων; Και πάλι υπόσχεται ένταξη στην ΕΕ. Βάζει συνεχώς μαζί μήλα και πορτοκάλια. Και δεν προβλέπουν. Η Κοινή Δήλωση (Μάρτιος 2016) είναι στον αέρα από τον Ιούλιο του 2016, όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Και προφανώς, αυτή η κοινή δήλωση έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί εδώ και καιρό. Και το χειρότερο: Έχουν διεξαχθεί 23 Ευρωπαϊκά Συμβούλια για το μεταναστευτικό και ιδού πού βρισκόμαστε.

Στα νησιά, ποιο σχέδιο θα προχωρήσει τώρα; Τα κλειστά κέντρα θα γίνουν; Και πώς ακούτε την ιδέα που διακινείται ακόμα και για κέντρα σε ακατοίκητα νησιά;

Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα. Η διαδικασία του ασύλου μόνο σε συνθήκες κράτησης μπορεί να ολοκληρώνεται. Το λέει και ο νόμος, το έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το εφάρμοσε ποτέ. Διαφορετικά, όποιος πληροφορείται ότι δεν θα πάρει άσυλο, εξαφανίζεται. Και επιτέλους, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο κάποιοι αρνούνται να νοικιάσουν στο κράτος τους, ενώ νοίκιαζαν στην τελευταία ΜΚΟ. Όσον αφορά τα ακατοίκητα νησιά, αυτό είναι ζήτημα που αποφασίζεται με βάση την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa