Πολιτική Συνεντεύξεις

Σοφία Ζαχαράκη στο «Π»: Το #MeToo να μη θυσιαστεί στον βωμό της μικροπολιτικής

Την ανάγκη η συζήτηση για τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και το ελληνικό #MeToo, να μην γίνει βορά στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Π», η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Επισημαίνει ότι η συζήτηση των τελευταίων ημερών κυριαρχήθηκε από συνωμοσιολογία και αθλιότητες και τονίζει ότι θα πρέπει να ντρέπονται όσοι εκμεταλλεύονται πολιτικά τον πόνο των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Τέλος, ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το βλέμμα στην επικείμενη τουριστική σεζόν, η κα Ζαχαράκη εκτιμά ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις συζητήσεις με άλλες χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Λιγνάδη. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικός χειρισμός; Η κα Μενδώνη θα έπρεπε ίσως να έχει διευκολύνει με την παραίτησή της;

Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για την οδυνηρή εμπειρία, την οποία η ίδια βίωσε, φώτισε κυριολεκτικά το σκοτάδι της ανοχής. Τράβηξε το πέπλο της σιωπής που κάλυπτε υποθέσεις κάθε μορφής κακοποίησης, σεξουαλικής ή ακόμα και εργασιακής. Η ευθύνη πια βαραίνει καθεμιά και καθένα μας, ώστε να φωνάξουμε «φτάνει πια». Να εκσυγχρονίσουμε συνειδήσεις και στάσεις ζωής. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο για όσα έχουν ήδη γίνει. Και η κοινωνία για όσα δεν πρέπει να γίνονται από εδώ και πέρα. Ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο που αναφέρατε, απομακρύνθηκε ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ώρες μετά το δημοσίευμα-καταγγελία σε βάρος του, ενώ η υπόθεση βρίσκεται, όπως γνωρίζετε, πλέον ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τομές στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας και στη διαμόρφωση κωδίκων δεοντολογίας. Την Πέμπτη και από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, κακοποιήσεων και την εξουσιαστική βία, καθώς και τη δημιουργία δύο ιστοτόπων, του metoogreece.gr και του metoo.gov.gr, στα οποία θα μπορεί κανείς να πληροφορείται όλα όσα ψάχνει γύρω από αυτά τα θέματα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε θύματα να κάνουν και live, σε chat, τις καταγγελίες τους.

Αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να σταθούμε δίπλα στα θύματα. Να νιώσουμε τον πόνο τους και να δυναμώσουμε τη φωνή της διαμαρτυρίας τους. Πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως πολιτικός, βάζω ως προτεραιότητα το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να ακούσει η κοινωνία. Είμαστε όλες και όλοι ενωμένοι στην καταπολέμηση κάθε φαινομένου κακοποίησης, σεξουαλικής ή άλλης μορφής. Αλλά και των διακρίσεων ή των αποκλεισμών. Σε κάθε περίπτωση, το κοινωνικό διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να θυσιαστεί στον βωμό της όποιας μικροπολιτικής συζήτησης.

Σας προβληματίζουν το ύφος και το περιεχόμενο της πολιτικής συζήτησης που αναπτύσσεται γύρω από το ελληνικό #MeToo; Τις προηγούμενες μέρες έφτασε να γίνονται «τρεντ» φράσεις, όπως #ΝΔ_Παιδεραστές και #ΣΥΡΙΖΑ_Βούρκος…

Η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι ευθύνη όλων μας, του πολιτικού μας συστήματος γενικότερα, να κρατήσουμε τον πολιτικό διάλογο στο ύφος και το ήθος που επιβάλλει η κοινωνία των πολιτών. Και σε κάθε περίπτωση, μακριά από τον λαϊκισμό και τη χυδαιότητα. Τις προηγούμενες μέρες δυστυχώς κυριάρχησε η ακραία, άθλια θα πρόσθετα, συνωμοσιολογία. Πρωτόγνωρες επιθέσεις στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, σε υπουργούς. Ακόμη και για τους απλούς πολίτες που μπορεί να ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Με λυπεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικότερα η πιο φανατισμένη της πτέρυγα, αρνείται να σταθεί αλληλέγγυα στον στίβο του κοινωνικού ήθους και του πολιτικού χρέους. Ο δημόσιος λόγος οφείλει να χαρακτηρίζεται από επιχειρηματολογία και μετριοπάθεια. Όχι από φανατικές κραυγές που θωπεύουν ταπεινά ένστικτα. Ειλικρινά, πρέπει να ντρέπονται όσοι εκμεταλλεύονται πολιτικά ακόμη και τον πόνο των θυμάτων της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πανδημία είναι μεν σε φάση σταθεροποίησης, αλλά όχι ακόμα σε ύφεση. Υπό ποιους όρους θα δρομολογηθεί το άνοιγμα; Και πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει η κοινωνία με ασφυκτικούς περιορισμούς;

Τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην κρισιμότερη καμπή της πανδημικής κρίσης. Αντιμετωπίζουμε το τρίτο κύμα του ιού, με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Αλλά και θετικά νέα, καθώς οι εμβολιασμοί ήδη έχουν ξεπεράσει τους 760.000. Και καθημερινά επιταχύνονται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Τα διαθέσιμα εμβόλια δείχνουν να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις του ιού. Και παρέχουν ισχυρή ανοσία ήδη από την πρώτη δόση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την πίεση, αντέχει λόγω και της σημαντικής ενίσχυσής του. Κάθε μέρα που περνά, φτάνουμε και ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ελευθερία, στην απαλλαγή από την απειλή του ιού και στην ανάκτηση της ζωής μας. Παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και δουλεύουμε ακατάπαυστα για να έχουμε ένα άνοιγμα με σαφείς κανόνες. Είναι ευθύνη μας να εγγυηθούμε τη μέγιστη δυνατή προστασία των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας. Ο τουρισμός θα ανοίξει και θα ανοίξει με ασφάλεια.

Έχετε μια εκτίμηση για την πορεία της τουριστικής σεζόν, με βάση τους πρόδρομους δείκτες; Ποιος, ρεαλιστικά, είναι ο πήχης μας;

Είναι οπωσδήποτε νωρίς για οριστικές εκτιμήσεις. Το γεγονός ότι φέτος έχουμε την εμπειρία του 2020, αλλά και το εμβόλιο, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Σε κάθε περίπτωση μεριμνούμε ώστε, όποια κι αν είναι η πορεία του παγκόσμιου τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα να διεκδικήσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο. Χτίζουμε πάνω στην εμπειρία μας, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας. Επενδύουμε στη θέση που δίκαια κερδίσαμε πέρσι στην τουριστική αγορά. Αλλά και στο γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες, η χώρα μας μεριμνά κατάλληλα, ώστε να είναι ασφαλής υγειονομικά τουριστικός προορισμός. Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα είναι και φέτος ιδιαίτερα ελκυστικό. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη αξιολόγηση της TUI, όπου ελληνικοί προορισμοί βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους στην κατάταξη προτιμήσεων των Ευρωπαίων επισκεπτών για το 2021. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κρήτη, που φέτος είναι μάλιστα κορυφαία στη λίστα, ξεπερνώντας την επί σειρά ετών πρώτη Μαγιόρκα.

Πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με άλλες χώρες εκτός της ΕΕ; Θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες κάποιες συμφωνίες προς ανακοίνωση; Και πόσο αισιόδοξη είστε ότι θα υπάρξει, εν τέλει, και μια πανευρωπαϊκή συμφωνία τους επόμενους μήνες;

Η ιδέα ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ειδικά όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Υπάρχουν χώρες που το υποστηρίζουν ήδη. Η χώρα μας και ειδικά ο πρωθυπουργός θα συνεχίσουν να είναι στην πρωτοπορία της υποστήριξης της πρότασης αυτής.

Και με την ευκαιρία αυτή, ας ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί κάποιο εμπόδιο στη μετακίνηση όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θα δημιουργήσει ένα «fast travel lane» για την επιτάχυνση και  τη διευκόλυνση ταξιδιού για όσους εμβολιάστηκαν. Έτσι απλοποιούνται οι διαδικασίες μετακίνησης και ανοίγουν με ασφάλεια τα σύνορα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Και φυσικά, πέρα από το πιστοποιητικό, σε συνεργασία με τους ειδικούς, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξέλιξη του ιού, διαμορφώνουμε ένα σαφές πλαίσιο πρωτοκόλλων και κανόνων. Είναι αυτοί με τους οποίους η Ελλάδα θα ανοίξει για τους επισκέπτες της, για να προσφέρει μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, πάντα με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa