Κοινωνία Συνεντεύξεις

Σοφία Νικολάου στο «Π»: Πότε θα φύγουν οι φυλακές από τον Κορυδαλλό!

«Όταν αναλάβαμε, στη Γενική Γραμματεία, βρήκα μόλις τρία άτομα, τα οποία αποτελούσαν το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσαν να διενεργήσουν οποιονδήποτε έλεγχο», δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο «Π» η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου. Αναφερόμενη στη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, σημειώνει ότι «αναμένεται, εντός του 2020, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του νέου Καταστήματος Κράτησης και εκτιμούμε ότι σε τρία χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια ενός πλήρως λειτουργικού Καταστήματος Κράτησης στο Θριάσιο».

Κυρία Νικολάου, συμπληρώνετε οκτώ μήνες παρουσίας στον θώκο της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. Πώς αξιολογείτε αυτό το χρονικό διάστημα και τι αλλαγές πετύχατε;

Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο. Παραλάβαμε, κυριολεκτικά, παρατημένες φυλακές, στις οποίες κουμάντο έκαναν οι λεγόμενες «μαφίες των φυλακών». Ιδίως οι φυλακές Κορυδαλλού αποτελούσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια άντρο ανομίας και σχεδιασμού νέων εγκληματικών ενεργειών. Συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις κρατουμένων έδιναν «ραντεβού» στον Κορυδαλλό, όπου και επιδίδονταν σε έκνομες ενέργειες. Και όλα αυτά με την ανοχή και την αδιαφορία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του… εξανθρωπισμού των Καταστημάτων Κράτησης. Κύριο μέλημά μου λοιπόν, ήταν να «σπάσω» τις μαφίες. Και το έκανα με εκατοντάδες μεταγωγές. Μοναδικός σκοπός μας ήταν να φύγουν από τον Κορυδαλλό κρατούμενοι που, ενώ δεν ήταν υπόδικοι, παρέμεναν εκεί μόνο και μόνο επειδή έτσι ήθελαν. Ειδικότερα, από το Κατάστημα Κράτησης του Κορυδαλλού, έχουν μεταχθεί από τον Ιούλιο συνολικά 286 κρατούμενοι, ενώ από όλα τα Καταστήματα Κράτησης έχουν γίνει συνολικά περίπου 1.700 μεταγωγές. Επίσης, όταν αναλάβαμε, στη Γενική Γραμματεία βρήκα μόλις τρία άτομα, τα οποία αποτελούσαν το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσαν να διενεργήσουν οποιονδήποτε έλεγχο. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως είμαι βέβαιη ότι το υπουργείο θα τα καταφέρει και κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας θα έχουμε πραγματικά Σωφρονιστικά Καταστήματα και όχι ιδρύματα εγκληματικής εκπαίδευσης, όπως συνηθίζω να λέω. Και όλα αυτά με σεβασμό στο Σύνταγμα, στην ευρύτερη σωφρονιστική νομοθεσία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο ελέγχου που έχει επιτευχθεί πλέον στα σωφρονιστικά καταστήματα;

Σε αντίθεση με την κατάσταση που παραλάβαμε τον περασμένο Ιούλιο, οι έρευνες στα κελιά κρατουμένων έχουν εντατικοποιηθεί. Αυτό είναι εμφανές, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500 έρευνες. Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί μέσα στα κελιά κρατουμένων συνολικά 181 συσκευασίες που περιείχαν 2.100 κιλά ναρκωτικών ουσιών, 858 μαχαίρια, σιδηρολοστοί, σουβλιά και αυτοσχέδια όπλα, καθώς και 527 κινητά τηλέφωνα. Ενώ, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν σημειωθεί 79 περιστατικά συμπλοκών μεταξύ κρατουμένων, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς να χάσει τη ζωή του κάποιος.

Φυλακές Αυλώνα… Αλλάξατε την ηγεσία μετά τα συνεχή επεισόδια. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Προτίθεστε να προβείτε σε αλλαγές ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης ανηλίκων;

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, απομάκρυνα την ηγεσία του Καταστήματος, ενώ προχωρήσαμε και στη μεταγωγή συνολικά 42 κρατούμενων, προκειμένου το Κατάστημα Κράτησης να λειτουργήσει και πάλι εύρυθμα. Επιπλέον, έχουν ήδη εγκριθεί δαπάνες ύψους 40.000 ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ επισκευάζεται πτέρυγα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η κίνηση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Χαλκίδας –εκτός αστικού ιστού–, που αποσκοπεί στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας του Καταστήματος Κράτησης.

Ποιο το πλάνο για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές; Είναι στα σχέδιά σας αλλαγές και στο πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών φυλακών;

Θεωρώ πως η ασφάλεια στα Καταστήματα Κράτησης είναι το άλφα και το ωμέγα για μία ορθή και αποτελεσματική αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των μέτρων ασφαλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο μελετάται η δημιουργία πειθαρχικών τμημάτων σε Κλειστά Καταστήματα Κράτησης, αλλά και Πειθαρχικής Φυλακής ασφαλείας στο άμεσο μέλλον. Όπως και η δημιουργία τμημάτων, στα οποία θα κρατούνται κρατούμενοι καταδικασμένοι για οικονομικής φύσεως εγκλήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επέλθει σταδιακά διαχωρισμός των κρατουμένων, ανάλογα με τη φύση του αδικήματος που έχουν τελέσει, όπως είναι και το σωστό.

Επαναπροσδιορίζονται, στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στα Καταστήματα Κράτησης, καθώς και τα μέτρα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων. Τέλος, μελετάμε την τοποθέτηση μηχανημάτων x -ray, καθώς και συσκευών sniffers για ναρκωτικές ουσίες και jammers για απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι, ήταν οι μεταγωγές κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης. Κι αυτό γιατί, με την ισχύουσα νομοθεσία, κρατούμενοι υψηλής επικινδυνότητας και καταδικασμένοι σε ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης άνω των δέκα ετών, αφού εκτιμήσουν μόλις το 1/5 της επιβληθείσας ποινής, έχουν τη δυνατότητα να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές, στις οποίες οι συνθήκες κράτησης, φυσικά, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στη βαρύτητα των πράξεών τους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 200 αποδράσεις κρατουμένων από εκεί, και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνων.

Προωθούμε, λοιπόν, νομοθετική ρύθμιση για την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να μειωθούν ή και να αποκλειστούν οι αποδράσεις. Στις σχετικές διατάξεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να έχουν το δικαίωμα να αιτούνται τη μεταγωγή τους σε αγροτική φυλακή οι κρατούμενοι που έχουν ποινές άνω των συνολικά 10 ετών και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους, καθώς και εκείνοι που έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά 12 έτη.

Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η επαναλειτουργία καταστήματος κράτησης υψίστης ασφαλείας; Κι αν «ναι», ποιους θα αφορά;

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας υπάγεται η επαναφορά των καταστημάτων κράτησης υψίστης ασφαλείας. Τα καταστήματα υψίστης ασφαλείας αφορούν κρατουμένους υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα. Σε αυτά τα καταστήματα θα κρατούνται κρατούμενοι, ιδιαίτερα επικίνδυνοι, στους οποίους και δεν θα χορηγούνται καθόλου άδειες. Με την επαναφορά τους, τα φαινόμενα αποδράσεων βαρυποινιτών θα μειωθούν δραστικά. Να υπενθυμίσω ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας καταργήθηκαν με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Ν. 4322/2015.

Το μεγάλο project ακούει στο όνομα «νέος Κορυδαλλός». Ποιο το χρονοδιάγραμμα; Ποιες οι σκέψεις για το ψυχιατρείο;

Οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και, παρά τα όσα λέγονται, το project «δικαστική φυλακή Θριασίου», του οποίου έχω την τιμή να είμαι υπεύθυνη με εντολή πρωθυπουργού, παίρνει «σάρκα και οστά».

Από τον Ιούλιο, κιόλας, συγκροτήθηκε αρμόδια Επιτροπή Μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία, μέσω του σχετικού πορίσματος που εξέδωσε, επέλεξε το πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στην περιοχή του Ασπροπύργου, που θα είναι εκτός αστικού ιστού, σε έκταση 168 στρεμμάτων, και στο οποίο προβλέπονται 1.800 θέσεις κρατουμένων. Επιπλέον, σε αυτό θα δημιουργηθούν επτά δικαστικές αίθουσες για την εκδίκαση των υποθέσεων των προσωρινά κρατουμένων, αφού ο «νέος Κορυδαλλός» θα είναι φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών, όπως είχε καταλήξει να είναι ο τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 13 Ιανουαρίου υπεγράφη η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κατόπιν της ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού και της έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένεται, εντός του 2020, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του νέου Καταστήματος Κράτησης και εκτιμούμε ότι σε τρία χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια ενός πλήρως λειτουργικού Καταστήματος Κράτησης.

Σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας αντιμετωπίζει το ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και το ψυχιατρείο. Οι κρατούμενοι προφασιζόμενοι αυτοκτονικό ιδεασμό, καταφέρνουν να μετάγονται στο ψυχιατρείο, το οποίο καταλήγει να αποτελεί αρχηγείο ομάδων κρατουμένων, οι οποίοι σχεδιάζουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες. Σε ετήσια βάση στο ψυχιατρείο μετάγονται 1.000 κρατούμενοι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουμε χίλια ψυχιατρικά περιστατικά κάθε χρόνο. Αυτό, λοιπόν, πλέον πρέπει να σταματήσει και ήδη προωθούμε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ακούμε πολύ συχνά για ελλείψεις προσωπικού; Σχεδιάζετε κάποιες ενισχυτικές κινήσεις με προσλήψεις προσωπικού;

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη διατήρηση ασφαλείας στα Καταστήματα Κράτησης είναι η στελέχωσή τους με τον αναγκαίο και επαρκή αριθμό σωφρονιστικού προσωπικού. Το φθινόπωρο του 2020 αναμένεται να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες των 557 διορισθέντων της Προκήρυξης 6Κ, ΔΕ φύλαξης και προσωπικού εξωτερικής φρούρησης.

Να σημειώσω πως, με το άρθρο 278, του Ν. 4555/2018, με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, αποχώρησαν 242 –στους 350– σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί. Αυτή η διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας στα Καταστήματα Κράτησης και δεν μπορώ να ακούω από την αντιπολίτευση να λέει σήμερα ότι δεν υπάρχει προσωπικό στις φυλακές. Αυτήν τη στιγμή κάνουμε αγώνα για να επανδρώσουμε πλήρως, με προσωπικό, τις φυλακές. Προχωράμε, λοιπόν, σε πρόσληψη προσωπικού, στο ίδιο πλαίσιο με αυτό της προκήρυξης της Ελληνικής Αστυνομίας για τους 1.500 ειδικούς φρουρούς. Προβλέπονται 258 θέσεις για τη Δράμα, 381 θέσεις για όλα τα Καταστήματα Κράτησης, οι οποίες είναι ήδη εγκεκριμένες, και 373 θέσεις για τις οποίες θα προχωρήσουμε σε έγκριση. Σύνολο: 1.012 νέες θέσεις εργασίας.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa