Συνεντεύξεις

Σπύρος Λυκούδης στο «Π»: Η “δική μας” διαπλοκή είναι πάντα… εύοσμη!

Λυκούδης

«Η μεγάλη σημερινή αγωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους προέκυψε και από τον εκτροχιασμό του 2015», δηλώνει, στον απόηχο του Eurogroup, ο Σπύρος Λυκούδης στο «Π».

Ο Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής εκφράζει την αντίθεσή του με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την «εμφανώς λανθασμένη», καθώς «βασίζεται στην επαχθή φορολόγηση και αφαίμαξη των συντάξεων».

Ο ίδιος, ως βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς», εκφράζει την πίστη του ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο σύμπλευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, «διαφορετικά, το πολιτικό και εκλογικό μέλλον στον μεσαίο χώρο προβάλλει ζοφερό».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο με το αφήγημα ότι θα δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους. Είστε αισιόδοξος μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup;

Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι κάποια λύση για την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα βρεθεί. Οι παράμετροι της λύσης είναι γνωστοί κι έχουν αποφασιστεί από τον Νοέμβριο του 2012. Απομένει να δούμε το μείγμα τους και το χρονικό διάστημα της εφαρμογής τους. Όλοι αναμένουμε και στηρίζουμε μια θετική έκβαση στο θέμα αυτό, αν και το Eurogroup μάς προσγείωσε άσχημα. Θα πρέπει, βεβαίως, να τονίσω ότι η μεγάλη σημερινή αγωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους προέκυψε και από τον εκτροχιασμό του 2015.

Είναι εφικτό με τόση λιτότητα να σταθούν στα πόδια τους οικονομία και κοινωνία; Υπάρχει άλλη συνταγή, άλλο μείγμα πολιτικής;

Η ελληνική οικονομία απέδειξε ότι έχει αντοχές. Ασφαλώς και είναι δυνατόν να έχουμε μια κάποια εκκίνηση, όμως από πολύ πιο χαμηλή βάση σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές που υπήρχαν στα τέλη του 2014. Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται είναι εμφανώς λανθασμένο. Βασίζεται στην επαχθή φορολόγηση και στην αφαίμαξη των συντάξεων.

Φυσικά και υπάρχει άλλο, που θα δίνει έμφαση στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τις δαπάνες, τη Δημόσια Διοίκηση, τα αγαθά και τις υπηρεσίες, τα αναπτυξιακά και παραγωγικά κίνητρα, την έρευνα, την καινοτομία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη γραφειοκρατία, τις εισφορές, τη φορολογία, το κοινωνικό κράτος. Τελικά, πρέπει να θέλεις, να ξέρεις και να μπορείς να μεγαλώσεις την «πίτα» για να τη μοιράσεις δίκαια, όχι να διανέμεις την εξαθλίωση.

Πολλοί εκτιμούν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων οι εκλογές απομακρύνονται. Ασπάζεστε αυτή την άποψη; Τις έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή η χώρα;

Όσο η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει συμπαγής, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί δική της πρωτοβουλία. Αυτή θα επιλέξει τον χρόνο. Καμιά κυβέρνηση δεν προσφεύγει σε εκλογές για να τις χάσει. Επομένως, με δεδομένη τη δίψα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παραμείνουν με νύχια και με δόντια στην εξουσία, δεν αποκλείεται να εξαντληθούν οι συνταγματικές προθεσμίες διεξαγωγής εκλογών.

Η κυβέρνηση αυτή έχει βλάψει τη χώρα. Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Επειδή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εθνικής συνεννόησης, όπως θα όφειλαν να αναζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για να βγούμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τα αδιέξοδα, το προφανές είναι η κυβερνητική αλλαγή να προκύψει κατόπιν εκλογών.

Κύριε Λυκούδη, ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει το Ποτάμι ώστε να διευρύνει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις;

Το Ποτάμι κάνει μεγάλες προσπάθειες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η δημοσκοπική υστέρηση. Θα είμαι από τους πρώτους που θα χαρούν αφάνταστα από οιαδήποτε ανάκαμψη. Υποδείξεις όμως δεν θέλω να κάνω. Δεν συμμετέχω στα κομματικά του όργανα. Είμαι συνεργαζόμενος. Συζητάω με τον Σταύρο Θεοδωράκη και με τα μέλη της ΚΟ. Εκφέρω, αν μου ζητηθεί, ελεύθερα τη γνώμη μου σε πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας.

Περιθώριο σύμπλευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει πλέον; Ή έχουν κλείσει οριστικά οι δίαυλοι επικοινωνίας;

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα περιθώρια συνεννόησης δεν έχουν εκλείψει, παρά τις αποτυχίες στο παρελθόν. Έχω δημόσια τοποθετηθεί επανειλημμένα για τις λανθασμένες επιλογές κι έχω προτείνει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να επιτύχουμε όλοι μαζί τον τελικό στόχο: την εξ υπαρχής ίδρυση νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς.

Πιστεύω ότι η ίδια η πολιτική πραγματικότητα θα επιβάλλει τη σύμπλευση όλων. Διαφορετικά, το πολιτικό και εκλογικό μέλλον στον μεσαίο χώρο προβάλλει ζοφερό.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ποια η άποψή σας;

Δεν σχολιάζω επιχειρηματίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι «παίκτες» αλλάζουν και σταθμίζουν τα συμφέροντά τους όταν το περιβάλλον είναι ευνοϊκό γι’ αυτούς. Αυτό που δεν αλλάζει είναι το «τρίγωνο» της λεγόμενης διαπλοκής. Απλώς, η «δική μας» διαπλοκή είναι πάντα η «καλή» και εύοσμη. Των άλλων πάντα «κακή» και δυσώδης.

Πρόκειται περί προφανούς παραπλάνησης των πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι κανένα «σύστημα» και καμιά «διαπλοκή» δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να εκλεγεί πρωθυπουργός, ούτε φυσικά η όποια διαπλοκή θα εμποδίσει να κατέλθει από τον θώκο που κατέχει.

Πώς κρίνετε την εκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας; Μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική; Τι δικαιούται να προσδοκά η Ελλάδα;

Η εκλογή του Μακρόν έφερε νέο άνεμο ανανέωσης και ελπίδας στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας αλλά και στην Ευρώπη. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού, που απειλούν να διαλύσουν την Ένωση, αναχαιτίστηκαν. Αλλά δεν εξέλιπαν. Οι κίνδυνοι παραμένουν. Ο πόλεμος δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Ο κύκλος κλείνει με τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αισιοδοξώ ότι η Ένωση δεν θα κλειστεί σε εθνικιστικά καβούκια, αλλά θα ακολουθήσει τα μονοπάτια της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησής της.

Όσο για την Ελλάδα, μόνο με την παραμονή της στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης και στο ευρώ μπορεί να ελπίζει για το καλύτερο. Αυτή η επιλογή μπορεί να διασφαλίσει την πρόοδο, την ευημερία, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική της αξία. Κάθε άλλη επιλογή, όπως πολλοί ανεύθυνοι προτείνουν και φαντάζονται, έχει στο τέλος του δρόμου την οπισθοδρόμηση και την τριτοκοσμική εξαθλίωση.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27/5

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa