Πολιτική Συνεντεύξεις

Στέλιος Πέτσας στο «Π»: Δίνουμε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στους δήμους για την πανδημία

Nέο γύρο έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στο φόντο της παράτασης του lockdown προαναγγέλλει μέσω της συνέντευξής του στο «Π»,ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας απευθύνει και αυτός με τη σειρά του έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς, όπως λέει, «το ξέφωτο είναι κοντά», ενώ περιγράφει μέσω συγκεκριμένων ενεργειών την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα.

Εκτιμάτε ότι οι επιπρόσθετοι περιορισμοί επαρκούν για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού; Γιατί τα έως τώρα μέτρα δεν απέδωσαν; Πότε μπορούμε να μιλάμε για σταδιακή άρση του lockdown;

Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι σε κάθε φάση της πανδημίας λαμβάνουμε εγκαίρως περιοριστικά μέτρα, γεγονός το οποίο καθιστά διαχειρίσιμη τη δύσκολη κατάσταση. Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρωτίστως στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που έχουν υψηλότερη μεταδοτικότητα στον πληθυσμό. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τις προηγούμενες παρεμβάσεις τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη μεριά, η κόπωση των πολιτών από την πολύμηνη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού είναι φυσιολογική. Ωστόσο, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων, καθώς η χαλάρωση ακόμα και λίγων ημερών μπορεί να κοστίσει στη δημόσια υγεία και την οικονομία. Δίνουμε μια τελευταία μάχη με τον χρόνο μέχρι να δούμε φως. Μέχρι, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το 1 εκατομμύριο εμβολιαστικών δόσεων, η ασπίδα των εμβολίων να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Απευθύνω, λοιπόν, σε όλους τους συμπολίτες μας έκκληση για τήρηση των μέτρων, γιατί το ξέφωτο είναι κοντά. Η άρση των μέτρων θα συμβεί τόσο πιο σύντομα όσο περισσότερο συνεπείς φανούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί για πολιτικό ρεβανσισμό αλλά και για παραβίαση νομοθεσίας στο θέμα Κουφοντίνα. Τι απαντάτε;

Η δημοκρατία δεν παίρνει ρεβάνς από κανέναν. Διαφυλάσσει την ισονομία για το καλό όλων. Δεν νοείται, λοιπόν, προνομιακή μεταχείριση έξω από το πλαίσιο του νόμου. Είναι όμως λυπηρό, όταν πρώην και νυν βουλευτές, καθώς και η νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέχουν πολιτική και ιδεολογική κάλυψη, συντασσόμενοι με περιθωριακές μειοψηφίες. Η χώρα μας πλήρωσε με αίμα για πολλά χρόνια την τρομοκρατία. Οι εμφυλιοπολεμικές ιδέες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του 2021.

Ποιες κύριες παρεμβάσεις δρομολογείτε ως υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μην ξαναδούμε το «πινγκ πονγκ ευθυνών» ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης μετά τα σοβαρά προβλήματα που προξένησε η κακοκαιρία «Μήδεια»;

Είναι καιρός να διορθώσουμε οριστικά τις βλάβες που προκάλεσαν στον κρατικό μηχανισμό οι επιζήμιες πολιτικές αρκετών δεκαετιών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης για την αποσαφήνιση και τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα του συντονισμού και της αλληλομετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμοδίους, τα οποία δυστυχώς παρατηρήθηκαν σε κάποιο βαθμό και στην κακοκαιρία «Μήδεια». Πρόκειται για αρμοδιότητες που αφορούν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις περιφέρειες, τους δήμους αλλά και τα δασαρχεία και τις επιχειρήσεις, όπως
ο ΔΕΔΔΗΕ, που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων και γενικά την αποψίλωση. Είναι κομβικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, ώστε να περιορίζονται εφεξής οι κίνδυνοι εξαιτίας της εκδήλωσης φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι χιονοπτώσεις ή οι πυρκαγιές.

Πώς θα στηρίξετε τους πληγέντες για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα;

Ο σεισμός που βίωσαν οι κάτοικοι του Νομού Λάρισας ήταν σπάνιο φαινόμενο, καθώς το ρήγμα του Τυρνάβου είχε να δώσει μεγάλο σεισμό περίπου 400 χρόνια. Είναι ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, ωστόσο οι ζημιές που καταγράφτηκαν στην περιοχή είναι σοβαρές. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς ενεργοποιήθηκαν άμεσα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμο η καταγραφή των καταστροφών από τα συνεργεία να γίνεται με ταχύτητα. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει τους πληγέντες και να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις των 600 έως 6.000 ευρώ, που αφορούν στην κοινωνική προστασία. Όσον αφορά στο θέμα της στέγασης, υπάρχει το ζήτημα των νοικοκυριών και των σχολείων. Για τη στέγαση των κατοίκων η βραχυπρόθεσμη λύση είναι η μίσθωση ξενοδοχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους, ενώ για όσους θέλουν να βρίσκονται κοντά σε αυτές η Πολιτική Προστασία, η περιφέρεια και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες. Η μεσοπρόθεσμη λύση είναι η επιδότηση ενοικίου και η παροχή οικίσκων από την Πολιτεία. Για το σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, για παράδειγμα, προσωρινά υπάρχει η λύση μεταφοράς στο Διεθνές Σχολείο στο γειτονικό ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο στον Τύρναβο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ. Η μόνιμη λύση που ήδη δρομολογείται είναι, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, η κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, που θα είναι έτοιμο με τη νέα σχολική χρονιά.

Καθώς παρατείνεται το lockdown και επηρεάζεται η οικονομική δραστηριότητα, ποιες ενέργειες σχεδιάζετε για την περαιτέρω στήριξη της Αυτοδιοίκησης;

Η έντονη αύξηση των κρουσμάτων, την εβδομάδα που πέρασε, κατέστησε αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε όλη την Ελλάδα. Από την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας έναν χρόνο πριν, πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι προφανές ότι όλο αυτό το διάστημα έχει στοιχίσει σημαντικά στην εθνική οικονομία και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων γίνονται συνεχείς προσπάθειες στήριξης όλων των κλάδων. Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στους δήμους και τις περιφέρειες προς όφελος του πολίτη. Μέσω έκτακτης χρηματοδότησης στηρίξαμε τους δήμους που υπέστησαν καθίζηση στα έσοδά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προβαίνουμε σε νέα έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Συνέντευξη στον Σπύρο Μουρελάτο

Δημοσιεύτηκε στο «Παρασκήνιο» την Παρασκευή 12 Μαρτίου

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa