Ο Στέργιος K. Καλόγηρος είναι επιχειρηματίας και δημοσιογράφος με αυξανόμενη και διευρυνόμενη παρουσία στον τηλεοπτικό χώρο, τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Γεννήθηκε στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο. Έπειτα, σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας & Δημοσίων Σχέσεων «Όμηρος» στην Αθήνα. Επαγγελματικά ασχολείται με τη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ, τις εκδόσεις και την τηλεόραση. Το 1984 βραβεύτηκε για το έργο του από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.

Έχει αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο του παιδικού-οικογενειακού τηλεοπτικού σταθμού SMILE TV, με έδρα την Αθήνα και εμβέλεια στην Αττική, στην Εύβοια και στη Βοιωτία (το σήμα του εκπέμπεται και μέσω της συνδρομητικής, πανελλαδικής πλατφόρμας COSMOTE TV), καθώς και του SMILE+, με έδρα τη Λάρισα και εμβέλεια σε όλη τη Θεσσαλία. Επίσης, έχει αναλάβει τη διεύθυνση προγράμματος στον ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα Τηλεόραση», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εμβέλεια σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και τη Χαλκιδική.

Μένοντας πιστός στην αγάπη του για τη δημοσιογραφία, την τελευταία πενταετία έχει αναλάβει την επιμέλεια και την παρουσίαση της γνωστής πολιτικής εκπομπής «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», που προβάλλεται στη «Βεργίνα Τηλεόραση».

Χάρη στην περήφανη βλάχικη καταγωγή του, ο Στέργιος Καλόγηρος διοργανώνει πολλές δράσεις για την προστασία της βλαχόφωνης ελληνικής μειονότητας των Βαλκανίων, καθώς και για τη διατήρηση της ιδιαίτερης γλώσσας των Βλάχων.

Η αγάπη σας για τα παιδιά διαφαίνεται έντονα στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Πώς προέκυψε αυτό;

Τα παιδιά είναι το μέλλον! Το 2000 ξεκίνησα και δημιούργησα μία αλυσίδα παιδότοπων 0-6, για παιδιά δηλαδή ηλικίας 0 έως 6 ετών. Τότε είχα και το ομώνυμο περιοδικό και κανάλι 0-6, το τωρινό SMILE.

Ήμουν ο πρώτος που διαφήμιζα στο κανάλι μέσω ενός σποτ το πόσο βλαβερό είναι το τσιγάρο και ήμουν ο μόνος που τρία χρόνια πριν ψηφιστεί καν στο ελληνικό Κοινοβούλιο η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, εγώ απαγόρευα σε γονείς να καπνίζουν μέσα στους παιδότοπους και πολλοί έφευγαν τότε, γιατί δυστυχώς ο γονιός καπνίζει και μάλιστα μπροστά στα παιδιά του.

Η αγάπη μου για το παιδί με ώθησε να εξελίξω το SMILE, που σήμερα εκπέμπει στην Κύπρο, στην Ομογένεια της Αμερικής, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, και ετοιμαζόμαστε και για την Αυστραλία.

Ως παιδί ο ίδιος μεγαλώσατε στην επαρχία κάτω από δύσκολες συνθήκες;

Ως παιδί αγροτικής και κτηνοτροφικής οικογένειας, μεγάλωσα κοντά στη φύση, μέσα στα χωράφια και ανάμεσα στα πρόβατα. Ο πατέρας μου και τα αδέρφια του είναι από τους μεγαλύτερους τσελιγκάδες! Μιλάμε για κοπάδια άνω των χιλίων προβάτων, όπου εγώ είχα τη χαρά και την τύχη να πηγαίνω στα βουνά της Πίνδου, σε υψόμετρο 2.000 μ., και ομολογώ ότι αυτό το βίωμα σε κάνει πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος, να σέβεσαι τη φύση και να αγαπάς τα ζώα.

Αυτό μου έδωσε δύναμη να έρθω μετά στην Αθήνα και να δημιουργήσω. Ο αγώνας στην Αθήνα για την επιβίωση φαντάζει πολύ εύκολος και μικρός μπροστά στον αγώνα για επιβίωση που κάναμε στα βουνά. Το χωριό μου, Περιβόλι Γρεβενών, είναι ακριβώς στον εθνικό δρυμό Πίνδου Βάλια Κάλντα.

Τον τελευταίο καιρό πρωτοστατείτε σε μια προσπάθεια αναγνώρισης των Ελλήνων που ζουν στη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ. Είσαστε βέβαιος ότι υπάρχουν Έλληνες εκεί;

Κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Οι Έλληνες βορείως των σημερινών συνόρων μας είχαν ανέκαθεν μεγάλες και ισχυρές κοινότητες. Άλλωστε φτάνουμε μέχρι τον σημερινό Δούναβη και ακόμη παραπάνω.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εκεί, κυρίως βλαχόφωνοι! Γι’ αυτό ακριβώς, στις 2 Μαΐου 2017 απέστειλα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, κοινοποιούμενη σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, με θέμα: «Η προστασία των 700.000 βλαχόφωνων Ελλήνων της ΠΓΔΜ και η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αυτούς».

Πώς είσαστε τόσο βέβαιος, όταν σήμερα ούτε οργανωμένοι σύλλογοι υπάρχουν ούτε οργανωμένες κινήσεις;

Είμαι βέβαιος. Αν θέλετε μπορούμε να μετρήσουμε μόνο τις μεγάλες προσωπικότητες και τους πολύ σπουδαίους ανθρώπους που έζησαν και ζουν εκεί. Και ίσως σας φαίνεται περίεργο, γιατί δεν ακούτε τη γλώσσα μας. Είναι, όμως, αλήθεια ότι πολλές φορές η ελληνική γλώσσα δεν ήταν το μόνο κριτήριο της ελληνικής ταυτότητάς μας, αν και ήταν πάντα η γλώσσα της Εκκλησίας και της πνευματικής μας ηγεσίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ελληνικότητας ήταν και ο Σίμων Σίνας (1810-1876), Βλάχος που μιλούσε μόνο βλάχικα και γερμανικά. Κορυφαίος εθνικός ευεργέτης, διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του υπέρ του Ελληνισμού και, όταν ιδρύθηκε το μικρό ελληνικό κράτος, αυτός ανέλαβε όλο το κόστος της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας στα γερμανόφωνα κράτη. Αυτός ο εθνικός ευεργέτης δεν μιλούσε ελληνικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη συνείδησή του ούτε την προσφορά του στο γένος!

Μην ξεχνάμε επίσης και τους άλλους Βλάχους ευεργέτες μας: Κωνσταντίνος Ζάππας (Ζάππειο Μέγαρο), Γεώργιος Σίνας (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), Γεώργιος Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσας και Νικόλαος Στουρνάρας (Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Απόστολος Αρσάκης (Αρσάκειος Σχολή).

Σήμερα έχουμε μια άλλη πραγματικότητα…

Τα βόρεια σύνορα της χώρας ήταν το αποτέλεσμα των δύο Βαλκανικών Πολέμων (1912-13). Τεράστιοι ελληνικοί πληθυσμοί αποκλείσθηκαν εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους, όπως είχε γίνει προηγουμένως με τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η Φιλιππούπολη και το Μοναστήριον, μεγάλες και σπουδαίες ελληνικές πόλεις που σήμερα είναι εδάφη της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ αντίστοιχα, βρέθηκαν εκτός των συνόρων. Οι τοπικοί πληθυσμοί δέχθηκαν τεράστια πίεση είτε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες είτε να αποκτήσουν την ταυτότητα του κράτους στο οποίο βρέθηκαν. Ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και βλαχόφωνοι Έλληνες, με απόλυτη εθνική συνείδηση, καταπιέζονται και έχουν στερηθεί το δικαίωμα της εθνικής τους ταυτότητας, η οποία συντηρείται σήμερα με μεγάλο αγώνα, και είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Μάλιστα, αναλογικά προς τις προϋπάρχουσες δικές τους απογραφές, έχει καταγραφεί ένας πληθυσμός μεγαλύτερος των 260.000 κατοίκων που αυτοπροσδιορίζονταν ως Βλάχοι, επομένως ο αριθμός των σημερινών βλαχόφωνων Ελλήνων είναι τουλάχιστον τριπλάσιος.

Θέλετε να πείτε ότι μπορεί να κλείσαμε τα μάτια;

Όχι μόνο κλείσαμε τα μάτια, αλλά πολλές φορές αποτρέψαμε αυτούς τους ανθρώπους να ζητήσουν την αυτοδιάθεσή τους, όπως έχουν δικαίωμα να πράξουν, αλλά ακόμη και να διεκδικήσουν την ταυτότητά τους, την ελληνική ταυτότητά τους.

Γι’ αυτό, γνωρίζοντας και συνομιλώντας με τις διάφορες οργανώσεις που έχουν οι Έλληνες στην περιοχή, όχι πολιτικές, είχα την πρωτοβουλία μέσω διαφόρων ειδικών αφιερωμάτων στην τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζω, «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», καθώς και μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού «Βεργίνα» να υποστηρίξω την απόδοση διαβατηρίων της Ελληνικής Δημοκρατίας σε κατοίκους του κρατικού μορφώματος των Σκοπίων, που θα δήλωναν ότι θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική Ιθαγένεια.

Είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία έχει χορηγήσει σήμερα περίπου 600.000 διαβατήρια σε χριστιανούς των Σκοπίων.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα ζητούσαν διαβατήρια και εκείνοι οι οποίοι οικειοθελώς είχαν αποχωρήσει και δεν επέστρεψαν ως πρόσφυγες;

Έχετε δίκιο, άλλωστε σε αυτούς ανήκει και η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Όμως, εμείς θέτουμε το ζήτημα χορήγησης, μέσω των διαβατηρίων, της ελληνικής ιθαγένειας!

Όσοι θα ζητήσουν να λάβουν διαβατήριο θα δηλώνουν ταυτόχρονα και την ελληνική τους εθνική ταυτότητα. Δεύτερον, το ελληνικό κράτος έχει πλήρη κατάλογο των οικογενειών που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την ελληνική τους ταυτότητα και να φύγουν από τη χώρα το 1949. Αυτούς μπορεί και να τους ελέγξει και να τους θέσει σε μια άλλη διαδικασία. Αλλά εάν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σήμερα έχουν συνείδηση ότι κάτω από συνθήκες πίεσης ή ανεξέλεγκτων καταστάσεων αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα μας, ακόμη και για αυτούς πρέπει να υπάρξει επιείκεια και να τους δώσουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους.

Πιστεύω ότι, εν τέλει, θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα ζητήσουν συγγνώμη εμπράκτως από την πατρίδα, επαναδιεκδικώντας την ελληνική ιθαγένεια, και θα δικαιώσουν με την πράξη τους μια γενναία επιλογή από εμάς.

Έχετε εμμείνει στη σημασία που έχουν οι βλαχόφωνοι. Το κάνετε γιατί ο ίδιος είστε Βλάχος;

Είμαι υπερήφανος που είμαι Βλάχος, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Έλληνες βλαχόφωνοι. Στη διάρκεια της ιταλικής Κατοχής, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στις εστίες των βλαχόφωνων αποσχιστικό κίνημα από την Ελλάδα. Απέτυχε, γιατί οι Βλάχοι είχαμε πάντα έντονη την εθνική μας συνείδηση!

Για εμάς η ταυτότητά μας, η ιθαγένειά μας είναι ελληνική, σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Και σήμερα σχεδόν 700.000 βλαχόφωνοι που ζουν στα Σκόπια, όπως και οι βλαχόφωνοι της Αλβανίας, έχουν δηλωμένη εθνική συνείδηση, έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, που όσο και εάν κάποιοι προσπάθησαν να την αλλάξουν, απέτυχαν.

Αυτό με κάνει να αγωνίζομαι και να διεκδικώ τα δικαιώματά τους!

Πείτε μας κάτι στη βλάχικη γλώσσα, παρακαλώ…

Tutti gini (τούτι γκίνι) – Όλα καλά, Tutsi ntantun (τουτς νταντούν) – Όλοι μαζί, Frate Armane (φράτε αρμιίνε) – Αδερφέ Βλάχε.

Τι θα κάνετε τώρα που έχετε ανοίξει το θέμα;

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την αναγκαία δημοσιότητα, γιατί όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν ότι υπάρχει ένας Ελληνισμός έξω από τα βόρεια σύνορά μας, που δεν του επιτρέπουν να εκφραστεί και να δηλώσει την ταυτότητά του.

Μια πρώτη ενέργειά μας θα είναι να οργανώσουμε στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη εκδήλωση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και θα καλέσουμε κορυφαίους επιστήμονες και πολιτικούς βλαχόφωνους να μιλήσουν. Μεταξύ των άμεσων στόχων μας είναι και η διδασκαλία της βλάχικης γλώσσας στο τμήμα των Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες, όπως η χρηματοδότηση μιας έδρας μελέτης του πολιτισμού των βλαχόφωνων πληθυσμών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και φυσικά θα ακολουθήσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας.

Υπέρ της προσπάθειάς μας αυτής έχουν ταχθεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες, καθηγητές πανεπιστημίων, αλλά και πολιτικά κόμματα, βουλευτές κ.ά. Ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειάς μας αυτής είναι και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, κ. Άρης Φωκάς, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση για τους Έλληνες των Σκοπίων;

Πιστεύω, ότι σε πρώτη φάση, μέσω της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, θα τους επιτρέπουμε να εκφραστούν ελεύθερα. Βεβαίως, η μόνη λύση είναι η καντονοποίηση της χώρας, με την αναγνώριση ενός ή δύο Ελληνικών Καντονιών, στα οποία θα καλλιεργηθεί ελεύθερα ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός των κατοίκων τους.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στην Αλβανία και να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην επιχείρηση αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Τα όρια των υποχωρήσεων έχουν εξαντληθεί και ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε.

Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή και θα βρούμε συμπαραστάτες όλους τους Έλληνες πατριώτες!

Συνέντευξη στην Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15/7

Σχολιάστε ...