Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παραδέχτηκε την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Βουλή ενώ στην προσπάθειά του να «θολώσει» τις δυσάρεστες εντυπώσεις που προκαλούν οι εξελίξεις και στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας άνοιξε θέμα πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης.

«Στόχος μας είναι να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά χωρίς όμως έως σήμερα να έχει τεθεί ζήτημα απώλειας του κρατικού ελέγχου της εταιρείας.

Ο υπουργός Ενέργειας με παρέμβασή του στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου και μετά από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί μυστικών κυβερνητικών μεθοδεύσεων για την εκποίηση της ΔΕΗ είπε: «απορώ γιατί δηλώνετε άγνοια για τη διαπραγμάτευση. Συζήτησα δημόσια στην Κοζάνη με όλους τους φορείς.

Συζητήσαμε τρία θέματα:

-Παραχώρηση μέρους λιγνιτικών μονάδων. Ποια είναι η συζήτηση που γίνεται και ποιες οι εναλλακτικές
-Τις αρχές που θα διέπουν την παραχώρηση
– Θέματα ΝΟΜΕ

Δεν ακολουθούμε κρυφή πολιτική. Πήγαμε στην καρδιά του ενεργειακού τομέα και κάναμε συζήτηση με όλους τους φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές, κοινωνία, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ)».

Απευθυνόμενος δε προς την ΝΔ υποστήριξε ότι «το σχέδιο της ΝΔ είναι «πουλήστε τα όλα» προκειμένου να νομιμοποιήσει τη στρατηγική της. Εμείς έχουμε άλλη στρατηγική. Θα ανοίξουμε την αγορά αλλά ο πυλώνας του συστήματός μας θα είναι η ΔΕΗ. Άλλο το σχέδιο ΝΔ και άλλο το δικό μας» για να προσθέσει «για να λειτουργήσει το σχέδιο της ΝΔ πρέπει να οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση η ΔΕΗ άρα οι καταστροφολογικοί τόνοι ανεβαίνουν.

Διαβάζουμε ότι η ΔΕΗ  δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς, ότι το καλοκαίρι θα καταρρεύσει και άλλα. Κρατώ αποστάσεις από την καταστροφολογία. Φυσικά έχει προβλήματα η ΔΕΗ αλλά μακριά από τέτοια σενάρια που εξυπηρετούν όσους είναι ταγμένοι στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της».

Τόνισε τέλος πως: «εμείς έχουμε άλλα σχέδια που είναι συντεταγμένα, διαφανή και αποτελεσματικά και αποσκοπούν στο να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και να είναι ο βασικός πυλώνας του συστήματος».

Σχολιάστε ...