Κόσμος

Σταμάτησε η επιχείρηση εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου, ρυμουλκείται στο λιμάνι του Μόλντε – Σοκαριστικά βίντεο

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο 23/3 έπειτα από μηχανική βλάβη, ρυμουλκείται πλέον σε ασφαλές λιμάνι, μετά την επαναλειτουργία τριών μηχανών του.

Οι ομάδες διάσωσης αποφάσισαν τη διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου, αφού ήδη είχαν μεταφέρει νωρίτερα με ελικόπτερα στη στεριά 479 ανθρώπους. Στο Viking Sky επέβαιναν 915 επιβάτες και 458 μέλη πληρώματος. Το κρουαζιερόπλοιο υπέστη μηχανική βλάβη, ενώ έπλεε σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες- τα κύματα σύμφωνα με μαρτυρίες ξεπερνούσαν τα 7 μέτρα- σε περιοχή με επικίνδυνα νερά και πλήθος υφάλων, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας.

Αρχικά το κρουαζιερόπλοιο σταθεροποιήθηκε χάρη στην επαναλειτουργία ενός εκ των μηχανών του και σταθεροποιήθηκε αγκυροβολώντας σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από την παραλία. Αμέσως, οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα μέσα σε αυτές τις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και με δεδομένο πως πολλοί επιβάτες είναι ηλικιωμένοι.

Το πρωί της Κυριακής, τέθηκαν σε λειτουργία τρεις από τις τέσσερις μηχανές του Viking Sky, το οποίο άρχισε να πλέει αργά προς το λιμάνι του Μόλντε, ενώ συνεχιζόταν η εκκένωση. Οι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα, έχοντας ζήσει τις προηγούμενες ώρες στιγμές που σοκάρουν, καθώς το πλοίο όταν υπέστη τη βλάβη πήρε κλίση, τα έπιπλα έπεφταν από τη μια μεριά στην άλλη, ενώ πάνω στους επιβάτες έπεφταν φώτα και διακοσμητικά από την οροφή.

Πλέον, δύο ρυμουλκά- ένα μπροστά και το άλλο πίσω- ρυμουλκούν το κρουαζιερόπλοιο προς το λιμάνι του Μόλντε. Σύμφωνα με τους διασώστες, το κρουαζιερόπλοιο πρέπει να διανύσει σχεδόν 60 χλμ. πριν συναντήσει ήρεμα νερά.

«Τώρα έχουμε διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου. Ο καπετάνιος ζήτησε να μην γίνει καμιά μεταφορά όσο το πλοίο ρυμουλκείται. Μόλις ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση, ο καπετάνιος θα εκτιμήσει την κατάσταση για τυχόν επανάληψη της επιχείρησης μεταφοράς», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου διάσωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ήρθε το τέλος μας!»

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι Βρετανοί και Αμερικανοί. Όσοι μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής.

«Η καλύτερη λέξη, φαντάζομαι που μπορώ να πω είναι “σουρεαλιστικό”», είπε ένας από τους διασωθέντες επιβάτες, ο Ρόντνεϊ Χόργκεν, για να περιγράψει αυτά που έζησε μέσα στο πλοίο. Μιλώντας για την περιπέτεια αυτή που του θύμισε το ναυάγιο του Τιτανικού, περιέγραψε πώς ένα τεράστιο κύμα έσπασε ένα γυάλινο τοίχωμα και έφθασε στο εσωτερικό του πλοίου.

«Αυτό πήρε μαζί του τραπέζια, καρέκλες, σπασμένα τζάμια, όπως και 20 με 30 επιβάτες που ήταν μπροστά μου. Εγώ στεκόμουν όρθιος, η γυναίκα μου καθόταν μπροστά μου και ξαφνικά, ούτε εκείνη δεν ήταν πια εκεί. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει το τέλος», δήλωσε αναστατωμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι νοσοκομειακές αρχές ανέφεραν ότι χθες βράδυ δέχτηκαν δέκα ανθρώπους: έξι γυναίκες και τέσσερις άντρες. Τρεις από αυτές, μια 90χρονη και δύο 70χρονες φέρουν σοβαρά κατάγματα.

Η Δανία ανακοίνωσε την αποστολή ελικόπτερου για να παράσχει βοήθεια στις νορβηγικές ομάδες διάσωσης.

Δείτε τα βίντεο από το εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου με τους 1.300 επιβάτες:

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa