Κοινωνία

Στα «κάγκελα» οι νησιώτες με την αύξηση του ΦΠΑ

Ετοιμάζουν «απόβαση» στην Αθήνα ώστε να διαμαρτυρηθούν για το κρίσιμο θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στους νησιώτες η επικείμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που αφορά 32 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω κ.ά.).

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης έναντι των δανειστών είναι η θετική πορεία εκτέλεσης του προυπολογισμού, ενώ οι βουλευτές των νησιών ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως ο ΦΠΑ από 5%, 9% και 17% που είναι τώρα, που ισχύει το ειδικό καθεστώς, θα ανέβει στο 6%, 13% και 24%, αντίστοιχα.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, και με την ιδιότητα του προέδρου της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου, αναφέρεται «στο ιδιαίτερα κρίσιμο και εθνικής σημασίας ζήτημα της επικείμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά».

Όπως τονίζει ο κ. Γαληνός, «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα περισσότερα ακριτικά νησιά, λόγω της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, κατά την οποία όλοι οι νησιώτες αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στο ήδη αυξημένο κόστος ζωής που συνεπάγεται η νησιωτικότητα».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των νησιωτών της Αττικής και αντιπροσωπειών από όλα τα νησιά, στις 18 Δεκεμβρίου στις 3 μετά το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, με αιτήματα:

*Από την κυβέρνηση, την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

*Από τα πολιτικά κόμματα, την πραγματοποίηση συνάντησης για να στηρίξουν έμπρακτα την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

*Και από τους βουλευτές που εκλέγονται στο Αιγαίο, να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2018 στην περίπτωση κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων των νησιών.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa