Κοινωνία

ΣτΕ: Κανένας περιορισμός κυκλοφορίας για τους εισερχόμενους πρόσφυγες

μετανάστες

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής στα νησιά Λέσβος, Σάμος,Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κω, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και  θα κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ οι πρόσφυγες που είναι σε αυτά τα νησιά σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016 (Hot Spot) θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.

Το πράσινο φως για την ελεύθερη κυκλοφορία αρχίζει να τρέχει από χθες για όσους πρόσφυγες έκαναν αίτηση για χορήγηση ασύλου την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης.

Οι εν λόγω πρόσφυγες, θα μπορούν να μετακινούνται μέσα στην ελληνική επικράτεια χωρίς περιορισμούς, μέχρις ότου εκδοθεί η διοικητική απόφαση για την χορήγηση ασύλου τους, από την αρμόδια επιτροπή.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτή την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ακύρωσε την υπ’ αριθμόν 10464/31.5.2017 απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου. Με την επίμαχη απόφαση είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων προσφύγων είχαν φτάσει σε έξι νησιά της χώρας, δηλαδή στη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο.

Η απαγορευτική απόφαση θίγει βασικά δικαιώματα των προσφύγων σύμφωνα με τους ανώτερους δικαστές, αλλά επιπλέον μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τους τόπους παραμονής λόγω της αδυναμίας διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των προσφύγων στα εν λόγω νησιά. Για αυτό το λόγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεκτιμώντας, αφενός το μεγάλο αριθμό των αιτούντων διεθνή προστασία και αφετέρου τις δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την κατάσταση που θα προκύψει στα έξι νησιά από την αναδρομική ακύρωσης της απόφασης, έκρινε ότι λόγοι γενικού συμφέροντος επιβάλλουν το αποτέλεσμα της ακυρωθείσας απόφασης να αρχίσει να τρέχει από την προηγουμένη της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa