Πολιτική

Στη Βουλή η υπόθεση Novartis – H συζήτηση και η ψηφοφορία

Το πολιτικό κλίμα αλλά και την επόμενη ημέρα αναμένεται να κρίνει η σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την υπόθεση Novartis. H διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, όσο χρόνο και αν πάρει.

Όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20-25 λεπτά ο καθένας ,προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους  και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί, οι  δύο της Δικαιοσύνης (κ.Σταύρος Κοντονής και κ.Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (κ.Ανδρέας Ξανθός και κ.Παύλος Πολάκης).Επίσης, θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να ψηφίσουν τον εαυτό τους στη σχετική ψηφοφορία.Εάν οι ίδιοι δηλώσουν ότι δεν προτίθενται  να συμμετάσχουν στην σχετική ψηφοφορία τότε αυτό  θα συζητηθεί την Τρίτη  και τότε θα αποφασιστεί εάν είναι δυνατόν αντί για 10 κάλπες να υπάρχει μία κάλπη και ενιαίο ψηφοδέλτιο.Για την ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα πάρει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά, ενώ κάθε κάλπη θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή. Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει και τα τρία αδικήματα μαζί με το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής (προκαταρκτικής) επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων: των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι υπέρ του να στηθούν δέκα κάλπες, μία για τον κάθε ένα φερόμενο ως εμπλεκόμενο, ενώ η ΝΔ επιμένει σε μία κάλπη, καθώς το κύριο αντικείμενο της προανακριτικής είναι να διαπιστώσει εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, που περιγράφονται και να σταλεί ο φάκελος πίσω στη Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η έρευνα για αδικήματα που θεωρούνται διαρκή και δεν παραγράφονται.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά πολύ νωρίς, από τις 9 το πρωί  και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER