Κοινωνία

Στη… φάκα ο αρχαιοκάπηλος, μετά από πληροφορία Τσούκαλη

Χειροπέδες σε έναν 51χρονο, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων, πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή της Ασφάλειας και των ΕΚΑΜ.

Ήταν μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης 2 Μαρτίου, όταν ο 51χρονος από τα Ιωάννινα συνελήφθη επ’ αυτοφόρω ενώ προσπαθούσε να διαθέσει αρχαίο κειμήλιο σε δήθεν υποψήφιο αγοραστή. Σημαντική συμβολή στην υπόθεση είχε ο ιδιωτικός ερευνητής και βραβευμένος για τον πολυετή αγώνα του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος πριν από περίπου 6 μήνες πληροφορήθηκε για τη δράση του 51χρονου, ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. και συνέδραμε και αυτός στις έρευνες.

Σε βάρος του συλληφθέντος σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους και οχήματα στα Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15 συνανήκοντα τεμάχια από αρχαία αργυρή φιάλη, η οποία κάτω από το χείλος εξωτερικά φέρει ταινία με πλωχμό και επίχρυση διακόσμηση στις επιφάνειες. Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο.

Για τα παραπάνω αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογούνται στην Κλασσική περίοδο. Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Ιωαννίνων.

Κώστας Παπαδόπουλος

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER