Περιφέρειες - Δήμοι

Στις πληγείσες περιοχές ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επισκέφτηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στα Χανιά, συνοδεύοντας κλιμάκιο από βουλευτές και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βρέθηκαν στο νησί, υπό τον συντονισμό της κας Ντόρας Μπακογιάννη και του Γραμματέα της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Πρώτος σταθμός τους ήταν τα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Χανίων όπου συναντήθηκαν σε κλειστή σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, ο οποίος και τους ενημέρωσε για το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τα χθεσινά και προχθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα και ενημερώθηκαν από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έκταση των ζημιών. Μετέβησαν στον Πλατανιά και συγκεκριμένα στο σημείο που κατέρρευσε η γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό, όπου γίνονται οι εργασίες τοποθέτησης της γέφυρας από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Εκεί συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Γιάννη Μαλανδράκη και συνομίλησαν για τις αποζημιώσεις των πολιτών. Επιπλέον επισκέφτηκαν το χωριό Ντερές του Δήμου Πλατανιά, όπου έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες.

Χτες, ο κ. Μαρκογιαννάκης επισκέφτηκε το σημείο της κατολίσθησης στην Εθνική οδό Χανίων Κισσάμου στο ύψος του Σταλού, την γέφυρα στην παλιά εθνική Χανίων Κισσάμου στον Πλατανιά, την γέφυρα του Κερίτη, την γέφυρα του Φουρνέ και τη γέφυρα στο Πατελάρι, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με κόσμο και φορείς για το μέγεθος της τραγωδίας.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι συνέπειες της θεομηνίας είναι πρωτοφανείς. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Σε ολόκληρη τη Κρήτη έχουμε βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις – θρηνούμε την απώλεια ενός ακόμη ανθρώπου, γεφύρια  έχουν ολοσχερώς γκρεμιστεί, δρόμοι έχουν ανοίξει στα δύο, ολόκληρο το οδικό δίκτυο έχει πνιγεί από τόνους λάσπης και από κατολισθήσεις, ο ΒΟΑΚ είναι σε δραματική κατάσταση, ενώ ολόκληρες καλλιέργειες έχουν θαφτεί σε τόνους νερού. Είμαστε εδώ όμως όχι για να καταλογίσουμε ευθύνες…ναι υπάρχουν, ναι είναι πολλές αλλά αυτή τη στιγμή καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε, να συμβάλλουμε όπου είναι δυνατόν και για την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου αλλά και για να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τις γεωργικές καλλιέργειες.

Αναμένουμε να γίνει αναλυτική και συγκεντρωτική καταγραφή από πλευράς Περιφέρειας και κεντρικής διοίκησης. Σε καμία ωστόσο περίπτωση η αποκατάσταση-ανακατασκευή υποδομών καθώς και η αποκατάσταση περιουσιών και λοιπών ζημιών δε θα κοστίσει 10 εκατομμύρια όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης. Επίσης, όπως πολύ σωστά επισήμανε και η κα Μπακογιάννη είναι επιτακτική η άμεση ενεργοποίηση του ειδικού κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές ώστε να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε τις περιουσίες τους. Να αποζημιωθούν σε κεφάλαιο γιατί οι σοδειές τους, όπως οι αγροτικές καλλιέργειες εσπεριδοειδών και αβοκάντο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν υπάρχει τίποτα!

Από δω κι εμπρός, χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ταχύτητα σε όλες τις διαδικασίες, μέτρα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και φυσικά μέριμνα για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εκταμίευσης των αποζημιώσεων των πληγέντων».

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa