Την Κυριακή αναμένεται να αρχίσει τις εκπομπές του ένα νέο τηλεοπτικό δίκτυο αφιερωμένο στις γυναίκες, στο Αφγανιστάν, το πρώτο αυτού του είδους σε μια χώρα όπου η βιομηχανία μέσων ενημέρωσης, όπως και πολλοί άλλοι τομείς της κοινωνίας, εξακολουθούν να ανδροκρατούνται.

Το νέο κανάλι θα λέγεται Zan TV, δηλαδή «Η τηλεόραση των Γυναικών» και το προσωπικό του, δημοσιογράφοι και παραγωγοί θα είναι μόνο γυναίκες, οι οποίες επελέγησαν μετά από μια πολυδιαφημισμένη εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους της Καμπούλ.

Γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων εμφανίζονται τακτικά σε πολλά αφγανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά αυτό που αποτελεί καινοτομία είναι ένας ολόκληρος τηλεοπτικός σταθμός για γυναίκες.

Η έναρξη της λειτουργίας του υπογραμμίζει το γεγονός ότι πίσω από τις καθημερινές ιστορίες βίας εις βάρος των γυναικών, συντελούνται αλλαγές στο Αφγανιστάν ακόμη κι αν αυτές συχνά γίνονται με αργούς ρυθμούς και είναι ελλιπείς.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός δημιουργήθηκε για γυναίκες γιατί υπάρχουν γυναίκες στην κοινωνία μας που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», δηλώνει η 20χρονη Κατίρα Αχμάντι, παραγωγός στον τηλεοπτικό σταθμό. «Επομένως αυτός ο σταθμός εκπροσωπεί τις γυναίκες και εργαζόμαστε για να ακουστεί η φωνή των γυναικών ώστε να υπερασπιστούν οι ίδιες τα δικαιώματά τους», υπογράμμισε.

Τα δικαιώματα των γυναικών και η εκπαίδευση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται συχνά από την κυβέρνηση και από ξένες οργανώσεις αρωγής ως κάποια από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.

Παρόλα αυτά το Αφγανιστάν παραμένει μια από τις δυσκολότερες περιοχές του κόσμου για τις γυναίκες που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε μια χώρα φτωχή που έχει υποφέρει από τον πόλεμο με ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου «συνωστίζονται» περίπου 40 σταθμοί δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιτυχία.

Ο επιχειρηματίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδρυτής του Zan TV,  Χαμίντ Σαμάρ, δήλωσε ότι ποντάρει στο πιθανόν πολυπληθές γυναικείο κοινό που συναντάται σε μεγάλες πόλεις όπως η Καμπούλ και που διψά για ενημέρωση και συζητήσεις που αντανακλούν τις δικές του εμπειρίες.

Το Zan TV θα λειτουργεί με περιορισμένο προϋπολογισμό και θα χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους ψηφιακή τεχνολογία εκπέμποντας από ένα κεντρικό στούντιο στην Καμπούλ. Το επίκεντρό του είναι οι εκπομπές διαλόγου, αλλά υπάρχουν και κάποια προγράμματα για την υγεία και την μουσική. Βασίζεται κατά πολύ σε μια ομάδα κυρίως νεαρών γυναικών, πολλές εκ των οποίων είναι φοιτήτριες.

Όπως έγινε γνωστό 16 άνδρες τεχνικοί εργάζονται πίσω από τις κάμερες, ως εικονολήπτες, γραφίστες και μοντέρ και ορισμένοι από αυτούς εκπαιδεύουν τις γυναίκες συναδέλφους τους που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ορισμένες από τις εργαζόμενες εκεί, όπως η Αχμάντι, δεν είχαν την έγκριση της οικογένειάς τους και άλλες δέχτηκαν ακόμη και απειλές τις οποίες και αγνόησαν προκειμένου να ακολουθήσουν μια καριέρα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.