Οικονομία

Στουρνάρας: H Ελλάδα δεν θα πετύχει 3,5% πλεόνασμα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει το 3,5% πλεόνασμα του ΑΕΠ, όπως είναι και η δέσμευσή της απέναντι στους θεσμούς. Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως σύμφωνα με υπολογισμού το πλεόνασμα θα κλείσει στο 2,9%.

Ακόμα υπογράμμισε πως: «Θα πρέπει σε συνεννόηση με τους εταίρους να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022. Πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Στουρνάρας στην συνέχεια πρόσθεσε την ανάγκη για ταχύτερη προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε ότι έχει να κάνει με τα «κόκκινα δάνεια» ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2019, μειωμένα κατά 27,2 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδό τους το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε υψηλός, στο 45,2% το Μάρτιο του 2019.

Τέλος αναφέρθηκε στο τομέα τον επενδύσεων λέγοντας πως παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας, ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa