Άμυνα - Διπλωματία

Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Δεν άλλαξε γραμμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι ευθείες προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει και απαιτεί αποκλιμάκωση ώστε να υπάρξει στη συνέχεια διάλογος και ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους κυρώσεις προς την Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της. Όμως η αποτυχία της Γερμανικής διαμεσολάβησης και κυρίως η επιμονή της Τουρκίας να συνεχίζει εντείνοντας τις προκλήσεις δείχνουν ότι πλέον είναι εκρηκτικό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του κ. Τσαβούσογλου: «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο».

Σήμερα στην Βουλή κυρώνονται οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αύριο, συζητείται στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας. Η Ελλάδα επιδιώκει κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. Στη συζήτηση συμμετέχουν και χώρες που κρατούν ίσες αποστάσεις, θέλοντας να διατηρήσουν ανοιχτή την πόρτα της Τουρκίας. Πάντως, λόγω του χαρακτήρα του Συμβουλίου (άτυπο) δεν αναμένονται αποφάσεις και όλα θα παραπεμφθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαγγέλλει επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια με την Ιταλία. Χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa