Πολιτική Σε πρώτο πλάνο

Συγκεντρώνει ο Ζάεφ τους 80 βουλευτές;

Τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών που χρειάζεται στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του συντάγματος φέρεται να βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτό αναφέρθηκε την Τετάρτη το βράδυ από τη Σερβική Ραδιοτηλεόραση, η οποία επικαλείται πληροφορίες από το κανάλι ALSAT-M.

Σύμφωνα μάλιστα με το αλβανόφωνο ΑLSAT-M, 11 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE φέρονται να προσχώρησαν στο στρατόπεδο όσων στηρίζουν τις συνταγματικές αλλαγές. Το κανάλι Τelma είχε αναφέρει προηγουμένως ότι έξι βουλευτές του VMRO-DPMNE συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή (άρα και για την πλειοψηφία των 80 βουλευτών) εμφανίστηκε την Τετάρτη σε Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, την ώρα που άρχιζε η σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γιατί αυτή (η συμφωνία των Πρεσπών) είναι μοναδική ευκαιρία. Να αναλάβετε ευθύνη για να αδράξουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία για τη Μακεδονία» προέτρεψε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή της γειτονικής χώρας, για να ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, θεωρείται η ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου. Εάν τελικά η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER