Παρασκηνιακά Περιφέρειες - Δήμοι

Συνάντηση με «βαριά» ατζέντα Μητσοτάκη με Υδραίου: Τα θέματα, οι δεσμεύσεις και το μπαράζ επαφών με υπουργούς

Καταλυτική και βαρυσήμαντη ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού με κυβερνητικό κλιμάκιο το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, όπου τέθηκαν από πλευράς της δημάρχου Μερόπης Υδραίου όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν το δήμο, όπως είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων αλλά και το μέχρις στιγμής έργο και παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής. Επίσης η κα Υδραίου έθεσε υπόψη του Κυρ. Μητσοτάκη σειρά αιτημάτων που αφορούν νευραλγικούς τομείς της πραγματικότητας του τόπου.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό για την καταλυτική παρέμβασή του στο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων που έδωσε διέξοδο στην Κέρκυρα και του ανέλυσε περαιτέρω το σχεδιασμό της για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο και για διαλογή στην πηγή. Κατά την κατ’ιδίαν συνάντηση την οποία είχε η κ. Υδραίου με τον Πρωθυπουργό παρουσία του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, διαπιστώθηκε συμφωνία απόψεων και θέσεων για τον σχεδιασμό αυτό και εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές και πλέον συμφέρουσες για τον τόπο και τους πολίτες λύσεις.

Σε σύσκεψη η οποία ακολούθησε με την παρουσία του υπουργικού κλιμακίου, του βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., της Περιφερειάρχη και των Δημάρχων Βορρά, Νότου και Παξών, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας επεσήμανε ότι η δράση της δημοτικής αρχής τον περίπου ένα χρόνο που έχει αναλάβει την ευθύνη του Δήμου είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη και έθεσε σειρά αιτημάτων υπόψη του Πρωθυπουργού. Η Μ. Υδραίου επεσήμανε ότι η Κέρκυρα συμβάλλει διαχρονικά στην ελληνική οικονομία παρότι δεν προσανατολίστηκε στη στοχευμένη ανάπτυξη με ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών και ανωδομών της. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι επιβεβλημένο για την Κέρκυρα να υιοθετήσει ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο που θα διορθώσει ορθολογικά τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η προώθηση μιας σειράς έργων και παρεμβάσεων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα, υπό τις παρούσες ιδιαίτερες συνθήκες, χρειάζονται στήριξη συγκεκριμένες πληθυσμιακές και επαγγελματικές ομάδες.

Έτσι, τα αιτήματα τα οποία έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού καταθέτοντας ειδικό υπόμνημα στο οποίο συμπεριέλαβε και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Ερημίτη, έχουν συνοπτικά ως εξής:

 • Διατήρηση του μέτρου  μειωμένου  ΦΠΑ για την μη περαιτέρω επιβάρυνση  του τουριστικού κλάδου αλλά και του πρωτογενή τομέα. Προάσπιση της πρώτης κατοικίας.
 •  Πολυεπίπεδη στήριξη των πληγέντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 • Δημιουργία οδικού άξονα Βορρά – Νότου για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος προσβασιμότητας σε όλο το νησί για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες μας. Χρηματοδότηση για τη συντήρηση και βελτίωση του απαρχαιωμένου οδικού μας δικτύου. Συνδρομή για την κατασκευή εξωτερικού δακτυλίου πόλης Κέρκυρας.
 • Αναβάθμιση των θαλάσσιων υποδομών & μεταφορών και ειδικότερα εκσυγχρονισμό της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας. Παράλληλη προώθηση της  απευθείας διασύνδεσης της Κέρκυρας με τα λιμάνια της Ιταλίας.
 • Ορθολογική διαχείριση  των υδάτινων πόρων για τη βελτίωση των υποδομών σε κατοίκους αλλά και χιλιάδες επισκέπτες. Περαιτέρω προώθηση και κατασκευή του συνόλου του έργου των φραγμάτων. Χρηματοδότηση για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος αποχέτευσης που αντιμετωπίζει η πόλη της Κέρκυρας αλλά και το σύνολο του Δήμου μας.
 • O Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει ουσιαστικό, αποφασιστικό και εκτελεστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων του τόπου. Σύμφωνα και με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αιτούμεθα την εξαίρεση της Π.Ι.Ν. Ιονίων Νήσων από το  προσφάτως ψηφισθέν άρθρο 93 του νέου νόμου 4685/2020.
 • Διατήρηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσή της με προσωπικό εξειδικευμένων ειδικοτήτων και πόρους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό της ρόλο.
 • Επιβεβλημένη έως και επείγουσα είναι η ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης του Παλαιού και Νέου Φρουρίου που αποτελούν έμβλημα για την πόλη της Κέρκυρας. Είναι δυνατή, χρειάζεται όμως κυβερνητική στήριξη προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία σύγχρονου, διαδραστικού χώρου πολιτισμού εντός του Νέου Φρουρίου.
 • Ο πολιτισμός αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της τοπικής μας πραγματικότητας. Κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση των πολιτιστικών δομών και σωματείων με προτεραιότητα στις Φιλαρμονικές  και άλλων πολιτιστικών φορέων που ενώ  διαχρονικά προάγουν και προβάλλουν ποιοτικές δράσεις και σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
 • Δυνατότητα θέσπισης τέλους  τουρισμού – πολιτισμού  στις πύλες εισόδου, με ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες.
 • Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας τρίτου ΝΠΔΔ από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων προκειμένου να καταστεί η εφικτή η διαχείριση των ιστορικών ακινήτων του Δήμου.
 • Υποστήριξη για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου που απουσιάζει παντελώς από  την  Κέρκυρα.
 • Δημιουργία σύγχρονου καταδυτικού κέντρου με στόχο την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
 • Δημιουργία Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων & έδρας ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα σε εφαρμογή προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησής σας.
 • Προώθηση της παραχώρησης τμημάτων της ήδη αποχαρακτηρισθείσης λιμενικής ζώνης, στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Μπαράζ συναντήσεων 

Θέματα πολιτισμού, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα και υγείας απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου με το κλιμάκιο υπουργών που συνόδευε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο νησί μας.

Η κ. Υδραίου σημαντήθηκε με τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λ.  Μενδώνη ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Kontokali Bay με τον Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρης. Επίσης συνόδευσε τον Πρωθυπουργό και συμμετείχε και σε σύσκεψη που ακολούθησε με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ενώ ζητήματα πρωτογενούς τομέα συζήτησε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα παρουσία και της αρμόδιας αντιδημάρχου Χρυσούλας Τόμπρου.

Παλαιό και Νέο Φρούριο

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς καθώς και τα θέματα που άπτονται του τομέα του πολιτισμού ήταν το πρώτο ζήτημα που έθεσε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας στον Πρωθυπουργό παρουσία και της αρμόδιας Υπουργού Λ. Μενδώνη. Στη συγκεκριμένη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία που υπάρχει τους τελευταίους μήνες μεταξύ Δήμου και Υπουργείου και τονίστηκε ότι και οι δύο πλευρές θα φροντίσουν να επισπεύσουν διαδικασίες και δράσεις ώστε με γοργούς ρυθμούς να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται ζητήματα και έργα. Σε ό,τι αφορά το Παλαιό και το Νέο Φρούριο, για τα οποία η Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, γνωστοποιήθηκε ότι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατατέθηκαν προς έγκριση οι προδιαγραφές για την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου (Master Plan) για τα δύο Φρούρια. Επίσης, κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η έγκριση προδιαγραφών για την εκπόνηση Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας. Πρόκειται για δύο ζητήματα που επί χρόνια αποτελούν αιτούμενα και που πλέον μπαίνουν σε διαδικασία διευθέτησης.

Στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησε ιδιαίτερα τις συναντήσεις και συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό κλιμάκιο. Στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μετέβη το Σάββατο το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου παρουσία των αντιδημάρχων Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη και Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκου Καλόγερου. Ο Υπουργός και ο Γεν. Γραμματέας είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ενώ ενημερώθηκαν εκτενώς από τους δύο αντιδημάρχους για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς δημοτικής αρχής για την επίλυση του προβλήματος. Τονίστηκαν οι εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχουν καταβάλει τους τελευταίους μήνες που έχουν αναλάβει την ευθύνη των δημοτικών μας πραγμάτων, οι παθογένειες και οι λάθος ενέργειες ή απραξίες του παρελθόντος και παράλληλα η ανάγκη στήριξης για την οριστική επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει την Κέρκυρα και που απειλεί την υγεία και την οικονομία του τόπου.

Σύσκεψη για τον Τουρισμό

Προσοχή και τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να καταστεί εφικτό τη φετινή σεζόν να καταγραφούν οι μικρότερες δυνατές απώλειες σύστησε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης στη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία και της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων κ. Υδραίου στο ξενοδοχείο Kontokali Bay. Η Μ. Υδραίου κατέθεσε εκ νέου υπόμνημα προς τον Υπ. Τουρισμού καθώς ο τελευταίος επισκέφθηκε το νησί μας για δέυτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι απαιτείται ενιαία προβολή του νησιού καθώς και ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη του Υπουργείου για την περαιτέρω προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Για τα θέματα Υγείας

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων συνόδευσε και τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Υγείας στην επίσκεψη την οποία πραγματοποίησαν στο Γενικό Νοσοκομείο παρουσία και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου η κ. Υδραίου μετέβη με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ επιτόπου όπου έλαβε τη δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεσα ειδική εργολαβία για την βελτίωση της κατάστασης των εγκαταστάσεων. Επίσης, υπήρξε δέσμευση για βελτίωση της ιατροτεχνολογικής υποδομής και για πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα και με υψηλών προδιαγραφών παροχή υπηρεσιών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο, τόσο οι Διοικητές του Ιδρύματος και της 6ης ΥΠΕ όσο και ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, συνεχάρησαν τη Δήμαρχο για τις άοκνες και άρκως επιτυχημένες προσπάθειες βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε οι προσπάθειες συνεχίζονται ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου και Διοικητή του Νοσοκομείου για τη συνεργασία την οποία έχουν προκειμένου να επιλύονται προβλήματα, να ενισχύονται οι δομές υγείας μας με προσωπικό και το απαραίτητο ιατρικό υλικό καθώς επίσης και για την αγορά του μηχανήματος εξέτασης για τον covid 19.

Για τον Πρωτογενή Τομέα

Ειδική συνάντηση είχε η Δήμαρχος Μ. Υδραίου παρουσία και της αρμόδιας αντιδημάρχου Χρυσούλας Τόμπρου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στον οποίο τέθηκαν ειδικά θέματα που αφορούν τον ελαιώνα και την προστασία του από ασθένειες και παράνομη κοπή αλλά και άλλα που σχετίζονται με την γενικότερη στήριξη του πρωτογενούς τομέα (αγροτικό δίκτυο κ.α.). Στη συνάντηση, τονίστηκε ότι μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια στον τόπο μας, ωστόσο απαιτούνται δράσεις και ενέργειες ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας στην οποία είτε στρέφονται νέοι αγρότες είτε αποτελεί ενίσχυση εισοδήματος για χιλιάδες δημότες μας.

Διαβάστε επίσης:

Η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου στο «Π»: Οι απώλειες που θα υποστεί ο τουρισμός μας είναι τεράστιες

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa