Υγεία

Συναγερμός για πασίγνωστο αναλγητικό!

Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον δρα Μόρτεν Σμιντ, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο λόγος για το γνωστότατο Diclofenac.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν πρέπει να δίδεται σε καμία περίπτωση  χωρίς συνταγή γιατρού και θα πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία του  η προειδοποίηση για του πιθανούς κινδύνους. Το συγκεκριμένο φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών (ΜΣΑΦ)  και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πόνων και των φλεγμονών.

Στην Ελλάδα μπορούμε να το βρούμε μόνο στα φαρμακεία και δεν απαιτείται συνταγή γιατρού.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια άτομα και διαπίστωσαν προβλήματα  που περιλάμβαναν εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Βέβαια μπορεί  ο σχετικός κίνδυνος συγκριτικά με άλλα φάρμακα να είναι αυξημένος, αλλά ο απόλυτος κίνδυνος του diclofenac  για τα παραπάνω συμπτώματα παραμένει χαμηλός για τους ασθενείς.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ