Κοινωνία Υγεία

Συναγερμός! Εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία σε φαρμακευτικά σκευάσματα

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην διεθνή ιατρική κοινότητα η είδηση πως εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία σε ευρέως κυκλοφορίας φαρμακευτικά σκευάσματα.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός και Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρούν σε επανεξέταση των γραμμών παραγωγής των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη. Έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA) η έρευνα θα διεξαχθεί κατόπιν εντολής της Κομισιόν για το στοιχείο NDMA. Η ρανιτιδίνη είναι βασική ενεργή ουσία που χρησιμοποιείται σε σκευάσματα για την καταπολέμηση της καούρας και του έλκους στομάχου, όπως το Zantac. Το  φάρμακο είναι ιδιαίτερα γνωστό που πωλείται και στην ελληνική αγορά. Η είδηση αυτή προκάλεσε την ανησυχία στο κοινό και αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προέβησαν στην λήψη μέτρων.

Ακόμα σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Sandoz που αποτελεί θυγατρική της εταιρείας Novartis ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac σε όλες τις αγορές, καθώς εντοπίστηκαν συστατικά που δυνητικά είναι καρκινογόνα. Η Novartis σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι το μέτρο είναι προληπτικό και θα «ληφθούν επαρκή μέτρα σε ευθυγράμμιση με τις υπηρεσίες υγείας».

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa