Κόσμος

Συνταρακτικές αποκαλύψεις CNN: Η Κίνα γνώριζε αλλά ανακοίνωνε λιγότερα κρούσματα

Η Κίνα απέκρυψε τις πραγματικές εκτιμήσεις για τα κρούσματα κορωνοϊού και απέτυχε να διαχειριστεί τα πρώτα στάδια της επιδημίας πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι κινεζικές αρχές φαίνεται πως υποτιμούσαν την επίδραση της πανδημίας εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τα πρώτα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού που εξέδωσε η Κίνα τον Ιανουάριο, οι γιατροί όφειλαν να καταχωρίζουν ως «ύποπτο» κρούσμα» έναν ασθενή που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και παρουσίαζε συμπτώματα πυρετού και πνευμονίας.

Ο ασθενής καταχωριζόταν ως κλινικά διαγνωσμένη περίπτωση αν τα συμπτώματα επιβεβαιώνονταν μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής. Επίσης, ως επιβεβαιωμένο καταχωριζόταν ένα κρούσμα εφόσον το τεστ PCR του έβγαινε θετικό.

Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το CNN, προκειμένου να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων, 117 σελίδων, αλλά και τυχόν αστοχίες, υποστηρίζουν πως ο τρόπος που καταχωρίζονταν τα στοιχεία έδιναν τη δυνατότητα στις αρχές να παρουσιάζουν την επιδημιολογική εικόνα όπως επιθυμούσαν. Ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει πως οι κινεζικές αρχές βελτίωσαν τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, τοποθετώντας κλινικά διαγνωσμένους και επιβεβαιωμένους ασθενείς στην ίδια κατηγορία.

Και ο αριθμός των νεκρών όμως φαίνεται πως παρουσιάζει ασυνέχειες και διαφορές, στους αριθμούς που ανακοινώνονταν και σε εκείνους που σημείωναν οι υγειονομικές αρχές στις αναφορές τους. Για παράδειγμα, στις 7 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε ήταν 2.986, ωστόσο τα αρχεία στην Ουχάν σημειώνουν 3.456 νεκρούς.

Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου στην Ουχάν και εκείνος που αναγράφεται στα αρχεία που διέρρευσαν
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε κάθε περίπτωση, στα αρχεία φαίνονται ημέρες όπου οι ανακοινωθέντες νεκροί ήταν περισσότεροι από εκείνους που καταγράφονταν στις εσωτερικές αναφορές των υγειονομικών της Ουχάν.

Ένα άλλο σημείο, που φαίνεται πως αποκαλύπτεται για την πρώτη αντίδραση της Κίνας στην πανδημία, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή τεστ. Στις 10 Ιανουαρίου, οι ειδικοί παρατήρησαν πως τα κιτ που διέθεταν για τον SARS, παρότι έβγαιναν αρνητικά, αποδεικνύονταν ανακριβή και ως εκ τούτου αποτελεσματικά.

Αυτή η ανωμαλία είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν εβδομάδες ώσπου οι κινεζικές αρχές να λύσουν το ζήτημα των τεστ. Έτσι, τους πρώτους μήνες ο χρόνος από τα πρώτα συμπτώματα ασθενούς ως την εξέταση και την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος υπολογίζεται σε 23,3 μέρες.

Επιπλέον, στις σελίδες των εγγράφων φαίνεται πως τα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στο 2019 ενδεχομένως να ήταν περισσότερα από όσα αναφέρουν οι κινεζικές αρχές. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως ήταν 200, ενώ επίσημα, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει 44.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

 



 

 

 

Karfitsa