Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στον Τσίπρα για τη διάσπαση – Στόχος η απλή αναλογική

Αλέξης Τσίπρας

Τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα ζητήματα αποτυπώνει το Σχέδιο Θέσεων ενόψει συνεδρίου.

Από τη στροφή στις προεκλογικές υποσχέσεις μέχρι τη διάσπαση του Σεπτεμβρίου το σχέδιο θέσεων επιχειρεί να εξηγήσει γιατί υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση και υπέγραψε Μνημόνιο.

Σε αυτό η επιτροπή θέσεων ζητά απλή αναλογική παντού, υποστηρίζει ότι η διάσπαση του Σεπτεμβρίου ήταν «προδιαγεγραμμένη» αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στην ηγεσία του κόμματος και υπερηφανεύεται ότι έχει καταστεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

«Σταθερή επιδίωξη των αντιπάλων μας, μέσα στην Ελλάδα και έξω από αυτήν, είναι είτε να ανατραπεί η κυβέρνηση, είτε να προσαρμοστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο αστικό πλαίσιο, σαν τα άλλα» αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Θέσεων.

Το κείμενο αυτό θα συζητηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που θα αρχίσει τις εργασίες της με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Απλή αναλογική παντού

Το Σχέδιο Θέσεων, που δημοσιεύει το Real.gr, τάσσεται με σαφήνεια υπέρ της απλής αναλογικής: «Σταθερός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θεσμοθετηθεί για όλα τα αιρετά όργανα του κράτους, το Κοινοβούλιο, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής» σημειώνεται. Οπως εξηγείται μάλιστα «η απλή αναλογική –περισσότερο από κάθε άλλο σύστημα- προϋποθέτει τη σοβαρή και έγκυρη επεξεργασία μιας πολιτικής συμμαχιών άξιας του ονόματός της και όχι της τελευταίας στιγμής».

Το κόμμα εκτιμά ωστόσο ότι «αυτό είναι ανεξάρτητο από την αυτονόητη επιδίωξη του μεγαλύτερου δυνατού εκλογικού ποσοστού μέχρι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, αλλά και την επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων γύρω από το πρόγραμμα της αριστεράς».

«Προδιαγεγραμμένη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο Σχέδιο Θέσεων υπάρχει ειδική αναφορά για την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας. «Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, ήταν προδιαγεγραμμένη» υποστηρίζει, ωστόσο επιρρίπτει ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα: «Η έκταση των αποστρατεύσεων, όμως, θα μπορούσε να μειωθεί, εφόσον η ηγεσία του κόμματος επιδείκνυε την ετοιμότητα να οργανώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την εσωκομματική συζήτηση που χρειαζόταν». Οπως σημειώνεται «η απόφαση για σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου και η ακύρωσή του μετά, εξαιτίας της οπωσδήποτε αναγκαίας προκήρυξης εκλογών, απομάκρυναν από τις γραμμές μας ανθρώπους που μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι μαζί μας, ακόμα και μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου».

Γιατί υπογράψαμε Μνημόνιο

Στο κείμενο επιχειρείται αν εξηγηθεί η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ και η υπογραφή του Μνημονίου:

«Την επαύριον του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το εξής εκβιαστικό δίλημμα: είτε να υπογράψει μια συμφωνία που θα της εξασφάλιζε τριετή χρηματοδότηση ύψους 86 δισ., με αντάλλαγμα την υιοθέτηση μιας σειράς αναμφίβολα σκληρών μέτρων, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Το δίλημμα εξάλλου που μας τέθηκε δεν ήταν «μνημόνιο ή δραχμή» αλλά «μνημόνιο, είτε με ευρώ είτε με δραχμή ή άτακτη χρεοκοπία». Απορρίπτοντας τόσο την τυφλή ρήξη όσο και την άνευ όρων υποταγή, προτιμήσαμε την υποχώρηση και τακτική αναδίπλωση προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε, διατηρώντας την ελπίδα κατίσχυσης, σε έναν άνισο αγώνα που συνεχίζεται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με την υπαναχώρηση που έκανε η κυβέρνηση «πέτυχε να αποτρέψει το σχέδιο διαρκούς χρηματοδοτικού εκβιασμού που υποστηριζόταν από ακραίους συντηρητικούς ευρωπαϊκούς κύκλους – κυρίως την ομάδα Σόιμπλε – και το οποίο παρέμενε ενεργό μέχρι και το EuroGroup της 14ης Αυγούστου». Μάλιστα σημειώνει ότι «σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε είτε να αρκεστεί σε ένα πεντάμηνο πρόγραμμα παράτασης της προηγούμενης δανειακής σύμβασης είτε να προχωρήσει, μετά την 12η Ιουλίου, σε μια σειρά διαδοχικών χρηματοδοτήσεων, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την παράταση της αβεβαιότητας αλλά και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εκβιασμού των δανειστών για την εφαρμογή υφεσιακών και αντικοινωνικών μέτρων και πολιτικής.

Αντί αυτού, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αφενός την αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου με τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και αφετέρου τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας σε βάθος τριετίας για την κάλυψη τόσο των εξωτερικών της υποχρεώσεων όσο και των εσωτερικών οφειλών του Δημοσίου».

Διαβάστε όλο το Σχέδιο Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER