Οι εξελίξεις για την προσοδοφόρα αξιοποίηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), είναι απογοητευτικές για τους μερισματούχους στρατιωτικούς. Με δικαστικές αποφάσεις μειώνεται συνεχώς το ενοίκιο που καταβάλλει η κοινοπραξίας «PICAR – CAROUZOS SA – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ – ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΤΣ» στο ΜΤΣ, που φιλοξενεί πλέον το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Αttica.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο ήδη συρρικνωμένο μέρισμα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί, που κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση! Το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα από τα σπάνια σε μέγεθος και ιστορία μνημεία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το συγκρότημα κτιρίων που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βουκουρεστίου και Αμερικής με κάτοψη περίπου 9000m2, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των αποστράτων.

Στις 20 Απριλίου 2000, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της κοινοπραξίας «PICAR – CAROUZOS SA – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ – ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΤΣ». Αντικείμενό της, η μεταβίβαση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για 25 χρόνια. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ήταν το πιο εύρωστο ταμείο στην Ελλάδα. Είχε δική του τράπεζα (ΓΕΝΙΚΗ) που πουλήθηκε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, είχε πολλές μετοχές, που με διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκμηδενίστηκε η αξία τους, είχε επίσης πολλά ακίνητα τα οποία κυριολεκτικά ξεπουλήθηκαν. Διάφοροι επιτήδειοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες, με την ανοχή των στρατιωτικών ηγεσιών, «αξιοποίησαν» ιδιοτελώς την περιουσία του ΜΤΣ, σε ένα πάρτι ασυδοσίας και πλουτισμού χωρίς προηγούμενο. Το μοναδικό σήμερα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο του ΜΤΣ είναι το κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που στεγάζεται το Αttica.

Πίσω στο χρόνο

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης είναι η εντολή του ΥΠΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου τον Μάρτιο του 2004, το ΜΤΣ να διαθέσει το σύνολο σχεδόν των αποθεματικών του για την εξαγορά των χρεών της Γενικής Τράπεζας, προκειμένου, απαλλαγμένη χρεών, να πουληθεί στη γαλλική τράπεζα Société Générale. Στη συνέχεια όμως, το 2012, έχουμε την πώληση του μεριδίου που διέθετε η Société Générale στη Γενική Τράπεζα (50,1%) στην Τράπεζα Πειραιώς, μια τραπεζική συναλλαγή ιδιαίτερα βλαπτική για τους μερισματούχους στρατιωτικούς.

Επίσης το Νοέμβριο 2010, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Β. Βενιζέλο, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις επί των συμφωνηθέντων όρων του μισθώματος προς όφελος της ιδιωτικής εταιρείας της PICAR (Τράπεζα Πειραιώς) με αποτέλεσμα το ΜΤΣ να υποστεί και νέα ζημία περίπου 40 εκάτ. ευρώ.

Δυσμενής είναι για το ΜΤΣ η απόφαση υπ’ αριθμ. 2376/2017 του Εφετείου Αθηνών σχετικά με τη δικαστική διένεξη μεταξύ του ΜΤΣ και της PICAR AEE. Το ΔΣ του ΜΤΣ αποφάσισε την υποβολή αιτήσεων αναστολής και αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου, που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο.

Χρήστος Α. Καπούτσης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/8. 

Σχολιάστε ...