Πολιτική

Σφοδρή επίθεση Κικίλια στον ΣΥΡΙΖΑ

Είμαστε ο λαός που έβαλε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Kύριο μέλημά μας ήταν και είναι η προάσπιση της δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, μαζί με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, αυτή την ώρα ενημερώνουν τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για τα βήματα που έγιναν και γίνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Οι εκπαιδευτικές δομές θα ανοίξουν με αυξημένα μέτρα πρόληψης, με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως που προέτρεψε τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους έως το τέλος Αυγούστου.

«Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου», είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα και αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι σήμερα έχουμε 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Από αυτές, 31 νοσηλεύουν διασωληνωμένους συμπολίτες μας.

Αναφορικά με τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου»), αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία-COVID».

Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε σχέση με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες, έχουν προσληφθεί 6.155 ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πλήρη επάρκεια. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως.
Επίσης, δημιουργείται για πρώτη φορά το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.
Για τη διασφάλιση Ομαλής Λειτουργίας Τμημάτων και Κλινικών Νοσοκομείων, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, για την εξυπηρέτηση όλων των άλλων ασθενών, εκτός Covid-19.
Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα Απογευματινά Ραντεβού, η Ολοήμερη Λειτουργία, τα Προγραμματισμένα Χειρουργεία, πραγματοποιούνται κανονικά, λαμβάνοντας όμως μέτρα για την προστασία των ασθενών, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μοριακές εξετάσεις στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.
Αναφορικά με τον διαγνωστικό Μοριακό Έλεγχο, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε:

Α. Να διευρύνει τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο,
Β. Να 15πλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων,
Γ. Να πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων,
Δ. Να μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος,
Ε. Να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Αυξήθηκε η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, από 800 τεστ/ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 4.500 τεστ τον Μάιο, 6.500 τεστ τον Ιούνιο και σήμερα σε 12.000 τεστ/ημερησίως.
Έχουν διενεργηθεί συνολικά στη χώρα πάνω από 860.000 τεστ για ανίχνευση Sars-Cov-2.
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ. Υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή τους και την απρόσκοπτη διαθεσιμότητά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Σε θέματα δημόσιας υγείας, γνώμονας δεν είναι η πρόβλεψη, αλλά η πρόληψη… Η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και όπως αποδείχθηκε στο πρώτο κύμα, κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Με όπλα μας τους μάχιμους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση, σε κάθε της βήμα πορεύεται με διαφάνεια και ενότητα και γι΄αυτό συγκροτήθηκε, από την πρώτη στιγμή, επιτροπή εμπειρογνωμόνων και δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στους επιστήμονες.

Σφοδρή επίθεση Κικίλια στην αντιπολίτευση
Ο υπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για φθηνή αντιπολίτευση που έχει πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική .

«Γιατί προσπαθείτε τόσο αγχωμένα να δημιουργήσετε κλίμα ρήξης; Θα ωφελήσει τον κόσμο, θα βοηθήσει τους επιστήμονες; Όταν εμείς κάναμε το σωστό κάποιοι πάσχιζαν να κάνουν μικροπολιτική ή προπαγάνδα. Σε κάθε μέτρο έβλεπαν αντιπολιτευτικό όχημα, σε κάθε απόφαση έψαχναν 10 λεπτά δημοσιότητας με ένα tweet» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Στην πρώτη αύξηση των κρουσμάτων, την αναμενόμενη αύξηση μετά το άνοιγμα του τουρισμού το πρώτο πράγμα που κάνατε είναι να ξαναπιάσετε το νήμα της προπαγάνδας. Τόση η βουλιμία κάποιων για φθηνή αντιπολίτευση. Εχετε πάρει διαζύγιο όχι μόνο από την κοινή λογική -αυτό το ξέρουμε από το καλοκαίρι του 2015- αλλά κι από την πολιτική λογική» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιτέθηκαν στο Σωτήρη Τσιόδρα και στο Νίκο Χαρδαλιά αλλά και σε εκείνον για όσα είπε ως προς τη συμφωνία της ευρωπαϊκής ένωσης όσον αφορά το εμβόλιο.

«Από το δικό σας χώρο κ. Ξανθέ επιτέθηκαν στους πάντες που διαχειρίζονται την κρίση,επιτέθηκαν στον Τσιόδρα μετά στον Χαρδαλιά, μετά στο ΕΟΔΥ, σε μένα και στο σύνολο του υπουργείου υγείας.

Μετά ήρθε η απόπειρα σπέκουλας για το εμβόλιο που κατέρρευσε μέσα σε 24 ώρες . Χρησιμοποιείτε χωρίς καμία αναστολή την πανδημία μήπως και προκαλέσετε πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φτάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο να μιλάτε εσείς και τα φερέφωνα σας για τσαρλατανισμό της κυβέρνησης επειδή είπαμε στον κόσμο για τη συμφωνία της Ευρώπης για προμήθεια εμβολίων στα τέλη της χρονιάς. Γραπτή είναι η συμφωνία αλλά είστε σε τέτοια φάση μανίας να φανείτε κάπου λόγω των δικών σας εσωτερικών προβλημάτων που αντιδράτε σαν να μη θέλετε να πάνε όλα καλά με την ολοκλήρωση του εμβολίου.

Σας έχω ικανούς να χαρείτε αν πάει ακόμα κάτι πιο πίσω μόνο και μόνο για να δικαιωθούν οι επιθέσεις σας. Δεν υπάρχουν αυτά που κάνετε τις τελευταίες μέρες. Δε λαμβάνετε υπ’ όψιν την ζημιά που προκαλείτε στην κοινωνία».

Η σκληρή επίθεση του κ. Κικίλια προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζαν από τα έδρανα τους ότι αυτό που κάνει ο κύριος Κικίλιας δεν είναι ενημέρωση των βουλευτών.

Ωστόσο ο υπουργός υγείας συνέχισε την επίθεση του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Αριστερά που ξέρω εγώ έχει την έννοια της κοινωνικής ευθύνης ως βασικό πυλώνα μιας κοινωνίας. Δεν ασκείτε σοβαρή κριτική σε θέματα όπως η χρήση της μάσκας στα σχολεία υποσκάπτοντας επικίνδυνα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους επιστήμονες. Δεν έχω πρόβλημα να μου ασκείτε κριτική ακόμα και κακόπιστη αλλά με ξεπερνάει για μικροκομματικούς λόγους να μην υπολογίζετε την κοινωνία και την επικινδυνότητα που προκαλείται από όσα λέτε ή γράφεται. Αυτό δεν είναι κριτική αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ενός χώρου που βρίσκεται σε βέρτιγκο και ψάχνει κάτι να πει. Τόση υποκρισία και τόση μικροψυχία δεν την περίμενα».

Για να επισημάνει: «Πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες αλλά η εγγύηση και η διασφάλιση της ζωής των πολιτών. Περιμένω από σας τις προτάσεις σας και να διευκρινίσω πως οι προτάσεις του τύπου τεστ σε όλους δεν είναι πρόταση είναι ανάλογη με την άποψη θέλω ειρήνη για όλο τον κόσμο».

Απάντηση Ξανθού σε υψηλούς τόνους
Η κριτική υψηλών τόνων που επέλεξε ο Βασίλης Κικίλιας την απάντηση του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει υποδειγματική και πρωτοφανή θετική στάση στα πολιτικά χρονικά της χώρας σε μία τέτοια μείζονα κρίση δημόσιας υγείας και πρόσθεσε ότι δεν επενδύει ούτε στην αποτυχία ούτε στην υγειονομική καταστροφή για να κερδοσκοπήσει πολιτικά. «Δεν θέλω να θυμίσω πως συμπεριφερόσαστε εσείς σε αντίστοιχες κρίσεις, όπως εποχική γρίπη, ιλαρά, ιός δυτικού Νείλου και λοιπά όπου πρωτοκλασάτα στελέχη σας και όχι site του διαδικτύου εγκαλούσαν τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό και του χρέωναν θανάτους. Εμείς δε συμπεριφερθήκαμε έτσι ούτε στην πρώτη φάση ούτε και τώρα θα συμπεριφερθούμε. Αν θέλουμε να είμαστε εντός κλίματος, δηλαδή, σε αυτό που απαιτεί η κοινή γνώμη, σχέδιο αξιοπιστία και περιβάλλον πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων για να μπορούμε να διαχειριστούμε με αξιοπρέπεια και την νέα φάση, πρέπει να αλλάξετε τακτική. Εκτός και αν με την στάση σας αυτή προετοιμάζετε το αφήγημα της αποτυχίας. Εμείς δεν επενδύουμε στην αποτυχία ούτε στην υγειονομική καταστροφή για να κερδοσκοπήσουν πολιτικά σε αυτή την ιστορία».

Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κρίση είναι παγκόσμια και η αναζωπύρωση είναι οριζόντια σε όλες τις χώρες ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε επιπλέον πρόνοιες στο άνοιγμα του τουρισμού γι’ αυτό και αυξήθηκε η δυσπιστία και η ανεπάρκεια συμμόρφωσης της κοινωνίας τα μέτρα. «Σε μία χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητη, ευάλωτη και εξαρτημένη στο πεδίο της οικονομίας από τον τουρισμό έπρεπε να υπάρχουν επιπλέον πρόνοιες για να πάμε σε μία ασφαλή επαναλειτουργία. Σε αυτό το κρίσιμο πεδίο οι πρόνοιες δεν υπήρξαν.

Γι’ αυτό αυξήθηκε η δυσπιστία και η ανεπάρκεια συμμόρφωσης στις ενδείξεις και στις οδηγίες των ειδικών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα για να αντιστρέψετε σήμερα αυτό το κλίμα οφείλετε να παρουσιάσετε σοβαρό σχέδιο. Χρειάζεται σχέδιο και αξιοπιστία για να υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις χωρίς τις οποίες δεν έχουν καμιά αποτελεσματικότητα τα μέτρα υγείας».

Ο κ.Ξ ανθός ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους απαντώντας στην κατηγορία του Βασίλη Κικίλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβοκάρει τη χρήση της μάσκας στα σχολεία κάνοντας λόγο για αθλιότητα και ζητώντας από τον Υπουργό παιδείας να το πάρει πίσω. «Δηλαδή μας λέτε ότι πάτε να ταυτίσετε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι συγκροτημένη και τεκμηριωμένη με την συνωμοσιολογία , την παραδοξολογία και τα τρολ του διαδικτύου . Αυτό είναι απαράδεκτο, αθλιότητα και να το πάρετε πίσω για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εμείς δώσαμε μάχη στην πολιτική μας κριτική. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της μάσκας γι’ αυτό και ζητήσαμε να υπάρχει δωρεάν χορήγηση της κάτι που και σωστά δεχθήκατε»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa