Οικονομία

Σχέδιο ν’ ανοίξει πιο νωρίς η εστίαση και με μειωμένο ΦΠΑ

Έντονη είναι η φημολογία γύρω από την ημερομηνία επανέναρξης της Εστίασης. Συγκεκριμένα λόγω του φαινομένου συσσώρευσης στις πλατείες και στις παραλίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν και πάλι τα μαγαζιά εστίασης πιο νωρίς από την 1η Ιουνίου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο κόσμος να βγαίνει χωρίς να συγχρωτίζεται.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι που διαχειρίζονται την επιδημία του κορωνοϊού προσανατολίζεται στο άνοιγμα του κλάδου της εστίασης στις 25 Μαΐου, αντί για την 1η Ιουνίου. Στην ίδια ενέργεια προσανατολίζεται και η κυβέρνηση όμως έχει ξεκαθαριστεί ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν δώσουν την έγκρισή τους οι επιστήμονες. Παράλληλα υπάρχει και το σχέδιο σε πρώτη φάση τα ανοίξουν τα μαγαζιά δουλεύοντας μόνο τον εξωτερικό χώρο τους και στη συνέχεια να ανοίξουν και τον εσωτερικό. Αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση το εσωτερικό του καταστήματος να αερίζεται πολύ καλά είτε από τις δύο πλευρές είτε από την οροφή.

Να σημειώσουμε ότι όποια και να είναι η τελική απόφαση το υγειονομικό πρωτόκολλο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων θα είναι έτοιμο και θα αποτυπωθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έρθει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Μείωση του ΦΠΑ στο 11%

Παράλληλα ένα ακόμα σχέδιο έχει πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στον κλάδο της Εστίασης είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 11% όπως και για τους καφέδες και τα ροφήματα από το 24% στο 13%.

Σύμφωνα με πηγές το μέτρο εάν εφαρμοστεί, θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, δηλαδή θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. Η έναρξη του μέτρου εξετάζεται να είναι ταυτόχρονη με το άνοιγμα των καταστημάτων και θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τέλος βραχείας διαρκείας θα είναι και τα όποια μέτρα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική στήριξη του κλάδου, με κυρίαρχο το μέτρο της επιδότησης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa