Media Συνεντεύξεις

Σύνθια Σάπικα στο «Π»: «Στόχος μου να μην αναδεικνύουμε μόνο τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις»

Η Σύνθια Σάπικα είναι μια ταλαντούχα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια. Παρουσιάζει, από Δευτέρα έως Παρασκευή, την εκπομπή «ΣΥΝ» στην ΕΡΤ3, όπου μας ενημερώνει για την επικαιρότητα και αναλύει τα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα.

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τον χώρο της δημοσιογραφίας;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα πολλές απορίες, για τις οποίες δεν είχα πάντα την ευκαιρία να κάνω τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Ταυτόχρονα, από πολύ μικρή ηλικία–αλλά στην εφηβεία μου ακόμα πιο έντονα– άρχισα να γράφω. Ημερολόγιο, ποιήματα, μυθιστορήματα, άρθρα, ό,τι ζούσα και ένιωθα αποτυπωνόταν στο χαρτί με μια γραφομηχανή. Εάν δεν το έγραφα, δεν είχε συμβεί. Η γνωριμία μου με μία δημοσιογράφο της πόλης, τη Μαρία Τζελέπη, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, υπήρξε καθοριστική. Ταυτόχρονα καταβρόχθιζα τα βιβλία της Οριάνα Φαλάτσι, τα οποία πιστεύω πως με επηρέασαν πολύ. Υπήρξε πρότυπό μου.

Στα 17 μου ξεκίνησα κρυφά από τον πατέρα μου να παρουσιάζω εθελοντικά μία εκπομπή στο δημοτικό τότε ραδιόφωνο Καλαμαριάς. Ο πατέρας μου με άκουσε κατά λάθος μία μέρα στον αέρα και σοκαρίστηκε, και μου τα «έψαλε» μετά την εκπομπή. Αλλά το «μικρόβιο» είχε μπει…

Έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας στον επαγγελματικό τομέα; Και αν όχι, ποιοι είναι αυτοί που θα θέλατε να πετύχετε;

Η ερώτησή σας είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Ξύπνησα πριν από λίγες μέρες τόσο χαρούμενη, νομίζοντας πως είναι Παρασκευή, δηλαδή μέρα εκπομπής. Όταν συνειδητοποίησα πως είναι Σάββατο και πως δεν δουλεύω, απογοητεύτηκα.

Τη Δευτέρα πήγα στο γραφείο μας στο «ΣΥΝ», στην ΕΡΤ3, και ευχαρίστησα τους εξαιρετικούς συντελεστές της εκπομπής, που μου δίνουν καθημερινά αυτήν τη χαρά:Να φτιάχνουμε αυτήν την εκπομπή Αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου. Στόχος μου είναι, μέσα από την εκπομπή που ετοιμάζουμε, να μην παραπονιόμαστε μόνο, να μην αναδεικνύουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά να επιδιώκουμε και λύσεις. Και χαίρομαι που σε μερικές περιπτώσεις τα καταφέρνουμε. Επιδιώκω να έχουν όλοι λόγο στην εκπομπή, να είναι ανοιχτή και δίκαιη με όλους. Αυτό είναι για μένα καλή δημοσιογραφία.

Δεν θα μπω σε κλισέ, λέγοντας πως η καλύτερή μου συνέντευξη θα είναι η επόμενη. Θα ευχηθώ πάντως, αφού είχα την τιμή να κάνω την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ΕΡΤ1 το 1989, να πάρω και την πρώτη του μετά από μία μακρά περίοδο σιωπής.

Aν έπρεπε να αλλάξετε επάγγελμα, τι θα επιλέγατε και γιατί;

Δεν θα ήθελα να αλλάξω επάγγελμα, παρότι το έχω κάνει την περίοδο που έμεινα άνεργη. Παρέδιδα ιδιαίτερα μαθήματα γερμανικών σε ενήλικες, αποτελεσματικά μεν, πολύ αυστηρά δε. Ένα διάστημα δούλεψα και στη Γραμματεία στην επιχείρηση του συζύγου μου. Μετά από όλα αυτά, θαυμάζω όσους το κάνουν σε μόνιμη βάση.
Αν έπρεπε να αλλάξω επάγγελμα, θα προσπαθούσα να συνδυάσω μια άλλη μεγάλη μου αγάπη, τη γλωσσολογία,με την επικοινωνία και την πολιτική διαφήμιση, αξιοποιώντας το μεταπτυχιακό μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σας;

Θέλω οι άνθρωποι που αγαπώ να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς. Και να τιμώ το όνομά μου, για το οποίο έχω παλέψει και δουλέψει σκληρά.

Μια συμβουλή που θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της δημοσιογραφίας;

Θα τους δώσω τρεις συμβουλές (μία από αυτές την έδωσα πρόσφατα στον γιο μου):

1. Ο κόσμος αλλάζει από τις σωστές ερωτήσεις και όχι από τις σωστές απαντήσεις, απλά διότι δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις.
2. Να διεκδικούν, υποστηρίζοντας όμως με σεμνότητα και ευγένεια τηθέση και την ιδέα τους.
3. Να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια να βρουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Είναι κρίμα να μη νιώθουν τον ενθουσιασμό και τη χαρά που νιώθω κάθε πρωί που πάω στη δουλειά.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γερμανική γλώσσα και φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στην επικοινωνία και εφαρμοσμένη γλωσσολογία, σε ελληνικά και γερμανικά πολιτικά κείμενα. Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφία και θέατρο. Μιλάει πέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα και λίγα ιταλικά.Έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη Δημοτική Τηλεόραση και στο Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης,στην ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ3, στοMega, στις εφημερίδες «Απογευματινή» και «Μακεδονία» (όπου δημιούργησε και διηύθυνε τρία περιοδικά). Από το 2015, οπότε και πέτυχε πρώτη σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάζεται στην ΕΡΤ 3. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Η Σύνθια Σάπικα μίλησε στην Εύη Ευσταθίου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa