Κοινωνία

Τέλος οι όρθιοι από σήμερα στα μπαρ! Έρχεται «μπλόκο» ανεμβολίαστων και μάσκα παντού!

Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από σήμερα,  Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Το κλίμα χαλαρότητας και υπέρμετρης αισιοδοξίας που επικράτησε τις προηγούμενες εβδομάδες, έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο, το παρέσυρε στο διάβα της η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Τώρα, επαναδιατυπώνεται το μήνυμα για την χρήση της μάσκας, που παρότι από επίσημα επιστημονικά και κυβερνητικά χείλη δεν ειπώθηκε ότι καταργείται εντελώς στους ανοιχτούς χώρους, ουδείς πλέον την φορούσε ακόμα και σε χώρους με συγχρωτισμό.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων, πριν καν αρχίσει στις 15 Ιουλίου η εφαρμογή του διαχωρισμού σε «αμιγή» και «μεικτά» καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το iefimerida.gr, να επιτρέψει τελικά την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στην «Καθημερινή» ότι κάτι τέτοιο είναι «οριακά Συνταγματικό» και για αυτό το λόγο δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, απαντώντας στην κριτική που είχε γίνει μετά τις ανακοινώσεις. Όμως, ο φόβος να μετατραπούν οι μεικτοί χώροι σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού αναγκάζει την κυβέρνηση να κινηθεί «οριακά» και να τηρήσει μια πιο αυστηρή στάση.

Παράλληλα επαναδιατυπώνεται το μήνυμα για την χρήση της μάσκας, που παρότι από επίσημα επιστημονικά και κυβερνητικά χείλη δεν ειπώθηκε ότι καταργείται εντελώς στους ανοιχτούς χώρους, ουδείς πλέον την φορούσε ακόμα και σε χώρους με συγχρωτισμό.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER