Άρθρα

Τέρμα τα ψέματα για τη λεγόμενη «γεωγραφική» Μακεδονία

Βελόπουλος

Ψηφίστηκε, όπως όλοι προέβλεπαν, η Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε την κύρωση της ελληνικής βουλής. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία, ώστε ο ελληνικός λαός να πειστεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο είναι σωστή (με την ηθική έννοια) αλλά και συμφέρουσα.

Η εκστρατεία αυτή στηρίζεται, πρωτίστως στη λεγόμενη «γεωγραφική» Μακεδονία. Ας δούμε τι εστί «γεωγραφική» Μακεδονία, πού υπάρχει αλήθεια και πού υπερβολή.

Ο χάρτης που έχει καθιερωθεί σήμερα ως «χάρτης της γεωγραφικής Μακεδονίας» είναι προϊόν γεωστρατηγικών ζυμώσεων –συγκρούσεων και συμφερόντων–στα Βαλκάνια τον 19ο αλλά και 20ό αιώνα. Η Μεγάλη Βρετανία τότε ήταν η παγκόσμια υπερδύναμη. Ο κύριος αντίπαλος παίκτης της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα ήταν η Ρωσία.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία είχε ως γεωστρατηγικό όραμα, από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης ακόμη, τον Πανσλαβισμό. Δηλαδή ήθελε να ενώσει όλους τους Σλάβους της Ανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας σαν προπαγανδιστικά εργαλεία τη γλώσσα και τη θρησκεία, και να κατέβει στα θερμά νερά της Μεσογείου. Αυτός ο πόθος εξακολουθεί να υπάρχει, αυτό όμως ξεφεύγει από τον σκοπό του παρόντος άρθρου.

Αντίθετα, η Βρετανική Αυτοκρατορία επιθυμούσε τη διατήρηση τής (ο Μεγάλος Ασθενής) Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία λοιπόν ξεκίνησε να εκτρέφει τον σλαβικό εθνικισμό, που εκφράστηκε ιδιαίτερα στη Βουλγαρία. Σε πρώτη φάση, η Βουλγαρία στράφηκε κατά των Τούρκων και κατά του Πατριάρχη, με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας.

Το 1878, μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου, η νικήτρια Ρωσία επιβάλλει την έξοδο της Βουλγαρίας στο Αιγαίο και την προσάρτηση της Μακεδονίας μας σε αυτήν.Η αντίδραση της Αγγλίας, της Γαλλίας και κυρίως της Γερμανίας, οι οποίες έβλεπαν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια να γίνεται πολύ ενοχλητική, ήταν άμεση και γρήγορα περιόρισαν τη Βουλγαρία στην ιστορική της κοιτίδα, βόρεια της γραμμής Μπουργκάς-Σόφια μέχρι και τον ποταμό Δούναβη.

Εδώ είναι που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση.

Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1882, κυκλοφόρησε εθνολογικός χάρτης των Βαλκανίων από Γερμανό γεωγράφο κατά παραγγελία της Βουλγαρικής Εξαρχίας, που έδειχνε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του σημερινού κράτους των Σκοπίων ήταν εθνολογικά Βούλγαροι. Λίγο αργότερα, το 1885, εκτυπώνεται άλλος ένας χάρτης –γαλλικός αυτήν τη φορά– βουλγαρικών όμως πάλι συμφερόντων, αφού αποτελεί ανατύπωση ενός βουλγάρικου χάρτη του 1843, που προβάλλει για πρώτη φορά στην Ευρώπη με αυθαίρετο τρόπο τη«γεωγραφική» Μακεδονία.

Όλοι χάρτες που τυπώθηκαν απ’ τα μισά του 19ου αι. και στις αρχές του 20ού αι. ήταν κυρίως βουλγαρικών, ρωσικών και γερμανικών συμφερόντων και δεν βασίζονταν σε κανένα απολύτως επιστημονικό και ιστορικό δεδομένο. Ήταν τελείως αυθαίρετοι, ωστόσο υπηρετούσαν τις γεωστρατηγικές ανάγκες των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτοί οι χάρτες, όλως περιέργως,ανέφεραν ως Μακεδονία την περιοχή που αποκόπηκε απ’ την βουλγαρική επικράτεια με τη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878, ενώ περιλαμβανόταν σ’ αυτήν με την προγενέστερη Συνθήκη του Αγ.Στεφάνου.

Γι’ αυτό σήμερα χαίρεται η Διεθνής Κοινότητα με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η μεν Ρωσία συνεχίζει να βαδίζει στον πάγιο γεωστρατηγικό της δρόμο, η Γερμανία συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο της σταδιακής κατάκτησης όλης της Ευρώπης και οι ΗΠΑ χαίρονται γιατί, μπαίνοντας τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα έχουν ακόμη ένα σύμμαχο στα Βαλκάνια εις βάρος της ρωσικής διείσδυσης στην περιοχή.

Θύματα η Ελλάδα και η ιστορική αλήθεια.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa