Παρασκηνιακά

Τέσσερα «σωσίβια» σε Καμμένο για να μην απασφαλίσει

Τι μπορεί η κυβέρνηση και κυρίως ο πρόεδρος της Βουλής προκειμένου ο Πάνος Καμμένος να μην μετατραπεί σε απασφαλισμένη βόμβα;

Το iefimerida.gr παρουσιάζει τέσσερα πιθανά σενάρια για τη διατήρηση κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ

Το πρώτο σενάριο είναι η αλλαγή της παραγράφου 1 και 2 του άρθρου 15 και η αφαίρεση της προϋπόθεσης ότι οι πέντε βουλευτές που έχουν μείνει σε ένα κόμμα πρέπει να έχουν εκλεγεί  με το ίδιο κόμμα. Εάν όμως γίνει μόνο αυτή η αλλαγή η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής θα κατηγορηθούν ότι προχώρησαν σε μια φωτογραφική διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τον κ. Καμμένο.

Σε ένα δεύτερο σενάριο η αλλαγή θα αφορά και το Ποτάμι έστω κι αν εδώ και λίγες μέρες έχει πάψει να υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Με δεδομένη την δήλωση Τζανακόπουλου ότι δεν είναι ηθικό να διαλύονται κόμματα που έχουν προκύψει από εκλογές θα μπορούσε να αφαιρεθεί και ο περιοριστικός αριθμός των πέντε βουλευτών ώστε να μην προκύπτει θέμα διάλυσης του κόμματος. Μπορεί όμως μια τέτοια διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ στον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στο Ποτάμι να συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα;

Στο τρίτο σενάριο μπορεί να υπάρξει ερμηνεία από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15 χωρίς αλλαγή του, ερμηνεία που να κουμπώνει με την άποψη που έχουν οι ανεξάρτητοι Έλληνες, ότι δηλαδή οι διατάξεις αφορούν μόνο την αρχική συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι και την πορεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Μια τέτοια ερμηνεία όμως θα κατηγορηθεί και πάλι ως φωτογραφική αφού θα αφήνει απέξω το Ποτάμι.

Το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να μπορούν να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα από 10 που είναι σήμερα σε 5. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν τρεις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Μία με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή τους κ. Κόκκαλη, Δανέλλη, Κουίκ και τις κ. Κουντουρά και Παπακώστα. Μια με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα προκύψουν από την διάλυση των ΑΝΕΛ, όμως μέσα σε αυτούς θα είναι και ο κ. Ζουράρις που στηρίζει την κυβέρνηση και της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μια με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέκυψαν από την διάλυση του Ποταμιού συν άλλους δυο εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ακόμα έναν ανεξάρτητο Βουλευτή να συνεργαστούν μαζί του.

Ένα τέτοιο σενάριο, εάν τελικά δημιουργηθούν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι ανεξάρτητοι που προέκυψαν από τους ΑΝΕΛ, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκ νέου πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής και έτσι να μην υπάρχει θέμα καταψήφισης των νομοσχεδίων που θα φέρνει.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER