Κοινωνία Πολιτισμός

Τίτος Πατρίκιος και Θεόδωρος Γρηγοριάδης σχολιάζουν τα… θέματα τους στις Πανελλαδικές

Τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων στην γλώσσα και λογοτεχνία, που αφορούσαν το διάβασμα και την ανάγνωση βιβλίων σχολιάζουν Τίτος Πατρίκιος και Θεόδωρος Γρηγοριάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν την άποψή τους για το ρόλο του διαβάσματος και του βιβλίου. Με αφορμή τη συμπερίληψη συγγραφικών πονημάτων των Πατρίκιου και Γρηγοριάδη, οι λογοτέχνες μοιράστηκαν κάποιες σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία της ανάγνωσης, του βιβλίου και της ποίησης στην καθημερινότητά μας.

Τίτος Πατρίκιος: “Να ξεκλέβουμε χρόνο για το διάβασμα”

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαβάζουμε. Το διαδίκτυο παρέχει και αυτό πληροφορίες και συγκινήσεις, αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει το διάβασμα ενός βιβλίου”, σχολίασε ο Τίτος Πατρίκιος. Αν και, όπως είπε, χρειάζεται ελεύθερος χρόνος, ο οποίος είναι δύσκολο να βρεθεί, θα πρέπει ωστόσο “να ξεκλέβουμε χρόνο για διάβασμα”».

Πόσο πιθανό είναι, όμως, να αποκτήσουν κάποια σχέση με την ποίηση και την εξωσχολική λογοτεχνία τα παιδιά του λυκείου, που έχουν πρωταρχικό τους στόχο και μέλημα την επιτυχία στις Πανελλαδικές; “Και όμως”, αντιτάσσει ο Τίτος Πατρίκιος. “Τότε ακριβώς, σε αυτές τις ηλικίες, είναι που τα παιδιά ανακαλύπτουν την ποίηση. Τότε, πολλοί αρχίζουν να στρέφονται σε αυτήν”.

Το ποίημά του από τη συλλογή ‘Σε βρίσκει η ποίηση’ (2012), ήταν ένα εκ των τριών κειμένων στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι. Δήλωσε ότι αποτέλεσε για εκείνον “μεγάλη έκπληξη” η συμπερίληψη του ποιήματός του στα θέματα των Πανελλαδικών. “Το ευχαριστήθηκα πολύ. Ελπίζω να μην ταλαιπωρήθηκαν τα παιδιά που εξετάστηκαν”, ανέφερε και ευχήθηκε σε όλους τους υποψήφιους “καλή επιτυχία και καλή δουλειά”. “Και να ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και δυσκολίες και χαρές. Να μην υποκύπτουν στις δυσκολίες και να μην τους παρασύρουν οι χαρές’, είπε με νόημα.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: “Η ανάγκη για αφηγήσεις και ιστορίες θα παραμείνει”

“Η ζωή είναι ένα αφήγημα”, σημείωσε από την πλευρά του,  ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης. Ανέφερε ότι, αν και η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για το έντυπο, και με την τεχνολογία να ‘τρέχει’, το βιβλίο θα αντέξει. “Το βιβλίο θα παραμείνει. Και μαζί θα παραμείνει και η ανάγκη για αφηγήσεις και ιστορίες”, είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, δε, ότι “δεν θα πρέπει να παραμελούμε το διάβασμα και τη λογοτεχνία”.

Ανέφερε ότι η περίοδος των Πανελλαδικών είναι μεν μία ‘δύσκολη φάση’ για τους υποψηφίους, που «θέλει υπομονή», αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι «η επιτυχία μπορεί να έρθει από παντού. Και μέσα από το πανεπιστήμιο, αλλά και εκτός».

Ο ίδιος δεν περίμενε να δει κείμενό του στα θέματα των Πανελλαδικών, αλλά χαρακτήρισε τη συμπερίληψη του κειμένου του, “Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας”, ως “το μεγαλύτερο βραβείο”. “Αποτελεί μία δικαίωση και μία αναγνώριση. Και είναι μεγάλη η συγκίνηση”, ανέφερε και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία του ότι το κείμενό του συνοδεύτηκε από πονήματα δύο αναγνωρισμένων συγγραφέων και ποιητών.

Τα θέματα

Το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο, ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

Λίγα λόγια για τους λογοτέχνες

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαΐου 1928. Είναι ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και έχει τιμηθεί με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1994. Το 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Στην εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας συμπεριλήφθηκε ποίημά του, από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1956 στο Παλαιοχώρι Παγγαίου του νομού Καβάλας. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1974 έως το 1979. Έχει διατελέσει καθηγητής σε σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Το μυθιστόρημα “Ζωή μεθόρια” (2015) κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2016. Στην εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας συμπεριλήφθηκε σε διασκευή το κείμενό του, «Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας», που είχε δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο κατά την περίοδο της καραντίνας.

Ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα στις 22 Οκτωβρίου 1930 και έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Ήταν συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Φέξη των Δώδεκα (1964), Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1966), Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1979), Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) (1986, 2003), Βραβείο της Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων (1989), Α΄ Βραβείο της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (1990), Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2006). Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (2004). Το 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Στην εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας συμπεριλήφθηκε το κείμενό του, «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003).

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa