Οικονομία

Τα έξι «ναι» που είπε ο Τσακαλώτος για να φύγει από το Χίλτον με συμφωνία

Μπορεί η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση να έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είχε υποχωρήσεις και μάλιστα σε έξι διαφορετικά πεδία.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεκίνησαν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, φτάνοντας τις 18.000 στους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεπεράσουν οι τράπεζες τα σκληρά stress – test αντοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και σε οφειλές προς το Δημόσιο, δεν παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πώληση σε funds μετά το τέλος του έτους, ενώ θα ψηφιστεί νόμος για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ

Αυτήν την εβδομάδα θα γίνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον (market test) για να πωληθούν τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μία άδεια κατασκευής νέας μονάδας στη Μελίτη. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και η απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική.

Οικογενειακά επιδόματα

Η «αναδιάταξη» που συμφωνήθηκε προβλέπει αύξηση του επιδόματος σε γονείς με 1 ή 2 παιδιά, αλλά και μειώσεις ή απώλεια του επιδόματος για πολλούς άλλους -ειδικά τρίτεκνους και πολύτεκνους- με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον επέρχεται δραστικός περιορισμός των δικαιούχων των επιδομάτων αναπηρίας και στέγασης, καθώς και των επιδοτήσεων μεταφορών.

Συντάξεις

Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους θα αποτελέσει τον «προθάλαμο» για να περικοπεί το 2019 μέρος της «προσωπικής διαφοράς».

Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Για να επιτευχθεί το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ (3,82% προβλέπει ο προϋπολογισμός), ενεργοποιούνται ήδη ψηφισμένα πρόσθετα μέτρα, όπως η κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων κ.λπ.

Ρήτρα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να θεσμοθετηθεί και η προοπτική μείωσης του έμμεσου αφορολογήτου ορίου (της έκπτωσης φόρου δηλαδή) από το 2019 κιόλας αντί το 2020, αν το απαιτήσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa