Περιβάλλον

Τα κουτάβια του Τσερνόμπιλ ζητούν ένα χάδι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι απόγονοι των σκύλων που εγκαταλείφθηκαν μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό το 1986 φαίνεται αξιολάτρευτοι, αλλά ενδέχεται να είναι μολυσμένοι από ραδιενέργεια.

Τα χτυπημένα από τη ραδιενέργεια σκυλιά που ζουν στην αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το κεντρικό Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, αυτές τις ημέρες έχουν έρθει στη δημοσιότητα και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης χάρη σε ένα ντοκιμαντέρ του Ντρου Σκάνλον, ο οποίος περιόδευσε σε όλη την περιοχή.

 
Σε ένα από τα βίντεο που δημοσίευσε στο YouTube, τα κουτάβια φαίνεται να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων και να «κλέψουν» ένα χάδι. Ωστόσο, καθώς απαγορεύεται να τα αγγίξουν καθώς υπάρχουν υποψίες ότι στη γούνα τους μεταφέρουν ραδιενεργά σωματίδια, οι τουρίστες τα κοιτούν από μακριά.
Μετά την καταστροφή της 26ης Απριλίου 1986, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή. Κάποιοι γείτονες άφησαν τα κατοικίδια ζώα τους, σκεπτόμενοι ότι σύντομα θα επέστρεφαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποθέτουν ότι τα εκατοντάδες σκυλιά που περιφέρονται στις εγκαταλελειμμένες περιοχές είναι απόγονοι αυτών των ζώων.

Η περιοχή κοντά στο κέντρο δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, καθώς οι υπάλληλοι του εργοστασίου εργάζονται εκεί και επίσης δέχεται επισκέψεις τουριστών, καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας  επιτρέπουν την παραμονή σε ορισμένες περιοχές του Τσερνόμπιλ, χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο.

Αρκετές οργανώσεις που ανησυχούν για την τύχη των σκυλιών αυτών έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την προστασία τους. Μία από αυτές, η ΜΚΟ Clean Futures Fund, εξηγεί στην ιστοσελίδα της ότι αρκετά από τα σκυλιά αυτά πηγαίνουν στο κεντρικό τμήμα της πόλης για να ψάξουν για φαγητό. Επίσης, αναφέρει ότι τα σκυλιά αυτά έχουν ανάγκη από προστασία.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa