Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Τα παραλειπόμενα των αυτοδιοικητικών εκλογών και μία πρόταση!

Πίκρα και οργή από αυτοδιοικητικούς ογκόλιθους την επομένη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πίκρα για την απώλεια του δημαρχικού ή περιφερειακού θώκου και οργή για το νέο εκλογικό σύστημα και την επικράτηση των αουτσάιντερ της πρώτης Κυριακής, λόγω μηχανισμών που είχαν «φυτευτεί» εναντίον τους.

Αυτοδιοικητικά ρετάλια ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να φέρουν τον δεύτερο πρώτο, έχοντας μικρό αριθμό εκλεγμένων συμβούλων. Ολέθρια αποτελέσματα σε πολλές περιοχές που προδικάζουν τετραετή ακυβερνησία του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Με λογικές «γαλατικού» χωριού δημιουργήθηκε εκλογικός νόμος-έκτρωμα και όλοι ψάχνουν πώς θα διορθωθεί.

Δικαιολογημένα, οι εμπνευστές του νέου νόμου θεωρούνται από πολλούς ως «νεκροθάφτες» της Αυτοδιοίκησης. Εμμονικοί εκπρόσωποι ιδεολογικών απολιθωμάτων, έκαναν πάλι το θαύμα τους, λίγο πριν αποχωρήσουν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως δεν αξίζει να κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα, έτσι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να μείνουμε στα παραλειπόμενα της επιτυχίας πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών.

Σε μεγάλο ποσοστό, η αποτυχία πολλών μεγαλόσχημων αυτοδιοικητικών ονομάτων οφείλεται στην αλαζονεία, αποξένωση, αδιαφορία, υπέρμετρη αισιοδοξία, που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους.

Ακόμη, η δημιουργία επίπλαστης πραγματικότητας από φίλους και συνεργάτες επέτεινε τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντί τους. Η αυτοδιοικητική εμπειρία τους, το μεγάλο έργο που πραγματοποίησαν ακόμη και η ρητορική τους δυνατότητα δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την απέχθεια προς το πρόσωπό τους. Στο τέλος περιορίστηκαν σε μια ολιγαρκή αφθονία ψήφων!

Το ολέθριο πέρασμα του νέου εκλογικού συστήματος μετέτρεψε την ακομμάτιστη λιμνοθάλασσα της Αυτοδιοίκησης σε μια ταραχώδη και αφρισμένη θάλασσα, που εγγυάται ένα ασφαλές ταξίδι στα βράχια! Δεν είδε τον φάρο, διάβασε λάθος το ραντάρ και το καράβι της Αυτοδιοίκησης πλέει πλέον ακυβέρνητο σε αχαρτογράφητα νερά. Η απλή αναλογική, τύπου «Κλεισθένη», καταγράφεται για να μείνει «κτήμα εσαεί» προς αποφυγήν!

Και τώρα, προτείνεται «αγρανάπαυση» από όλους. Αναμένονται διορθωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορούν οι δήμαρχοι να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τη λαιμητόμο της στείρας αντιπολίτευσης, αλλά και πιθανές άλλες διαφοροποιήσεις.

Και μια πρόταση, από κάποιον που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση περισσότερο από μια εικοσαετία και τη βλέπει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα λόγω επαγγέλματος.

Προτείνεται, πάνω από τις δύο συνδικαλιστικές ενώσεις, ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ, να υπάρξει ένα νέο κοινό συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από εκλεγμένα στελέχη των δύο ενώσεων, με μοναδικό στόχο τη χάραξη ενιαίας αυτοδιοικητικής γραμμής και εντονότερης πίεσης προς την κεντρική εξουσία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Γιατί η δύναμη της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στις συνέργειες.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa