Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Τα πολιτικά «παυσίπονα»!

Πρόκειται για τα συνηθισμένα πολιτικά «παυσίπονα» που βρίσκονται σε εντελώς ξεχωριστά σημεία από τα γνωστά παυσίπονα για τον βήχα, τον πυρετό και άλλες ιώσεις.

Τα πολιτικά «παυσίπονα» βρίσκονται στις ειδήσεις των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων, στις σελίδες των εφημερίδων και χορηγούνται χωρίς συνταγή ιατρού, αλλά κατόπιν δήλωσης ενός κυβερνητικού ή κομματικού εκπροσώπου για τον κατευνασμό κοινωνικών απαιτήσεων, τον αποπροσανατολισμό από τα ζέοντα προβλήματα ακόμη και για την εικονική «θεραπεία» κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Δυστυχώς οι περισσότεροι εξ ημών δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να αποφεύγουμε πιθανές από τις ανωτέρω παρενέργειες.

Πολιτικά αναλγητικά που στόχο έχουν να καταπραΰνουν, να καλύπτουν κάθε πολιτική αβελτηρία, βήμα προς βήμα. Με μια δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, διεγείρονται τα αντανακλαστικά των πολιτών προς την επιθυμητή στόχευση.

Αντίθετα με τα κοινά παυσίπονα, η κατάχρηση των πολιτικών «παυσίπονων» δεν προκαλεί εξάρτηση, εθισμό, έχουν πάντα «άμεση δράση» και η επίδρασή τους υποχωρεί αμέσως μετά τη λύση του προβλήματος. Φυσικά, αν γίνει υπέρβαση της συνιστώμενης δοσολογίας, ένα πολιτικό «παυσίπονο» για κάθε πρόβλημα, υπάρχουν παρενέργειες όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας από τους πολίτες προς τον χορηγούντα το πολιτικό «παυσίπονο» πολιτικό φορέα.

Τα πολιτικά «παυσίπονα» είναι μονόδρομος για κάθε πολιτικό φορέα που επιδιώκει τη μακροημέρευσή του. Είναι γνωστό ότι το εφικτό από έναν πολιτικό φορέα δεν ταυτίζεται με το επιθυμητό των πολιτών, αρκετές φορές και οι γνωστές προεκλογικές δεσμεύσεις, επινοήματα, ευφυολογήματα χωρίς αντίκρισμα δεν μπορούν να καταπολεμηθούν στη συνέχεια, χωρίς τα κατάλληλα αναλγητικά.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι όταν οι πολίτες, λόγω υπερβολικής χρήσης και μεγάλης δοσολογίας πολιτικών «παυσίπονων», έχουν αναπτύξει αντισώματα και απορρίπτουν το δικό μας «παυσίπονο», με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό, πριν δώσουμε την πολιτική φαρμακευτική αγωγή, να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες, όπως επικοινωνιολόγους, ψυχολόγους, πολιτικούς αναλυτές, για το είδος του πολιτικού «παυσίπονου» και την ακριβή δοσολογία, για να αποφευχθούν περαιτέρω παρενέργειες απόρριψης και για να μπορέσει να «δράσει» αποτελεσματικά!

Στην πολιτική, τα πολιτικά «παυσίπονα» δεν μπορούν να αγνοηθούν τελείως. Σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις «πόνου» λόγω αφόρητων πιέσεων από εξωγενείς παράγοντες. Με φειδώ παροχή προς τους πολίτες των πολιτικών «παυσίπονων». Κίνδυνος «στρεβλώσεων»! Πρόσκαιρα ανακουφίζουν, αλλά το «χάπι» κάνει τον κύκλο του και το πρόβλημα επανέρχεται και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Η πολιτική «ίαση» θα επιτευχθεί όταν ο ιός καταπολεμηθεί από τη ρίζα του.

Το πολιτικό «παυσίπονο» για την ίαση κάθε πολιτικού προβλήματος είναι η ανάληψη ευθύνης και πολιτικού κόστους. Είναι το πολιτικό «παυσίπονο» με έξτρα δόση αναλγητικού.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa