Άρθρα Γιάννης Παργινός

Τα πολιτικά σενάρια του Μακεδονικού

Το Μακεδονικό, κατά γενική ομολογία, προκαλεί  τεκτονικές πολιτικές αναταράξεις, έως και συνεργατικές ή συμμαχικές αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας . Η σχετική φημολογία, περί την ονοματολογία της ΠΓΔΜ, πυροδοτεί με λίαν διακριτή αμεσότητα πολιτικά «διαζύγια» και γεννά νέους πολιτικούς προσανατολισμούς.

Τα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, – είτε ως καθαρά υπερασπιστικά του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, είτε ως αφορμή για την γενικότερη εναντίωση της κοινωνίας στην πολιτική της κυβέρνησης – , αναδεικνύουν την χαώδη ιδεολογική διαφορά μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς και την δομική πολιτική απόσταση που χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από το μέχρι τούδε άριστα μαζί της συνεργαζόμενο «Κίνημα Αλλαγής».!

Τούτων δοθέντων, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό δημιουργούνται δύο τάσεις, οι οποίες τείνουν να μετεξελιχθούν σε πολιτικούς πόλους:

α . Οι υπερασπιζόμενοι το κλείσιμο της 25ετούς και πλέον εκκρεμότητας της ονομασίας του κράτους των Σκοπιών, (ΠΓΔΜ), με την αποδοχή ενός σύνθετου όρου, ο οποίος θα εμπεριέχει την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με κάποιον προσδιορισμό, είτε γεωγραφικό, είτε επιθετικό. Πέριξ αυτής της ιδέας συνασπίζονται κυβέρνηση, «Κίνημα Αλλαγής», – οι δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, υπέρ της λύσεως του θέματος,  είναι λίαν ενδεικτικές και πολιτικά τροχιοδεικτικές – , το ΚΚΕ, μερικοί βουλευτές της «Ένωσης Κεντρώων», μια μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προσμετρηθούν και ένας με δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ.!

β . Οι υπερασπιζόμενοι, πάση θυσία, την επουδενί τρόπω χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος. Πέριξ αυτής της θέσης, συνασπίζονται :

β1 . Οι καθαρά ιδεολογικοί υπερασπιστές του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και προέρχονται από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, το οποίο αρχίζει από την καθαρόαιμη δεξιά μέχρι και την πατριωτική αριστερά και βρίσκει σύμμαχο την εκκλησία. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη και κορυφαίων μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας!

Β2 . Στην εν λόγω τάση προστίθεται και μια ευρεία κοινωνική ομάδα, η οποία είναι συστημικά αντίθετη στην πολιτική των μνημονίων και θεωρεί μια ενδεχόμενη λύση του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ με σύνθετη ονομασία ως γενικότερη πολιτική υποταγής σε αντεθνικά κέντρα του εξωτερικού. Εύγλωττος εκφραστής της εν λόγω θεωρίας ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, Γρηγόρης Κασσιμάτης, ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας!

Μακεδονικά Σενάρια

Οι μέχρι τούδε εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη πως το αυριανό συλλαλητήριο των Αθηνών θα είναι πολυπληθές και πολιτικά βροντώδες. Ουδείς μπορεί να το ξεπεράσει αβρόχοις ποσί. Μέσα σ αυτό το πολιτικό περιβάλλον, στο Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνουν τα σχέδιά τους και επεξεργάζονται σενάρια πολιτικής άμυνας κι αντεπίθεσης.

1.    Αναβολή λύσης – Πολιτική λύτρωση στην Ελλάδα : Η εσωτερική κατάσταση στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, με τις λίαν εύφλεκτες διακομματικές ισορροπίες, ίσως οδηγήσει σε μία ακόμη αναβολή την όποια λύση στο πρόβλημα της ονοματοδοσίας.  Σ αυτήν την περίπτωση, αναμφίβολα και σαφέστατα θα έπαιρναν μια ανάσα πολιτικής ανακούφισης όλα τα κόμματα του εγχώριο πολιτικού συστήματος και θα κατέστρωναν  τις στρατηγικές τους με άνεση και σε βάθος χρόνου.

2.    Επιμονή των συμμάχων για λύση εδώ και τώρα : Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, – για πρώτη φορά σε αρραγές μέτωπο για ένα θέμα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – , με επιχείρημα τον περιορισμό της επιρροής της Μόσχας στα Βαλκάνια επιδιώκουν λύση άμεσα μέχρι και την προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, ώστε σε δεύτερο στάδιο να ενταχθούν τα Σκόπια με την νέα τους ονομασία στην βορειοατλαντική συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς τούτο, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον δρομολόγησαν την πτώση της κυβέρνησης του αδιάλλακτου υπερεθνικιστή Γκρουέφσκι και την αντικατάστασή του από τον μετριοπαθή Ζάεφ, καθώς επίσης και την συστράτευση του Αλβανού πρωθυπουργού ΄’Εντι Ράμα στον ίδιο στόχο. Έτσι ερμηνεύεται και η στήριξη και συμμετοχή των αλβανόφωνων στην παρούσα κυβέρνηση των Σκοπίων.!

Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις

Με δεδομένη, λοιπόν, την επιμονή των συμμάχων για λύση του προβλήματος της ονομασίας μέχρι και τον προσεχή Ιούνιο, – εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ – , οι επιτελείς της κυβέρνησης επεξεργάζονται τον δικό τους οδικό χάρτη με τις ανάλογες εναλλακτικές διόδους.

Στο όντως πολύπλοκο πολιτικό σκάκι, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζουν δύο ενδεχόμενα :

1.    Σενάριο αρραγούς κυβερνητικού μετώπου : Το εν λόγω προϋποθέτει το κόμμα των ΑΝΕΛ να μην αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την παρούσα συγκυβέρνηση.

Ωστόσο, με δεδομένη την δέσμευση του Πάνου Καμμένου να μην αποδεχτεί την σύνθετη ονομασία με τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, τίθεται αυτόματα κι άμεσα  εν αμφιβόλω η συνοχή της κυβέρνησης.

Μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού άμυνας, Πάνου Καμμένου, έχει συζητηθεί η επιλογή της αποχής των ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία, όταν έλθει το θέμα των Σκοπίων στην Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση ο πήχης για να περάσει η συμφωνία πέφτει κατά πολύ, καθώς η πλειοψηφία του 50%+1 που απαιτείται είναι επί των παρόντων βουλευτών. Σε μια τέτοια εξέλιξη, αναμένεται η επίμαχη συμφωνία να ψηφιστεί κι από  τα κόμματα που συναπαρτίζουν το σημερινό «Κίνημα Αλλαγής», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ. Επίσης, δεν αποκλείεται και μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού, η οποία, όμως δεν θα ισοδυναμούσε και με απώλεια της δεδηλωμένης…, και θα ήταν μια άμεση παραίτηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση…!!!

Οι καλά γνωρίζοντες τις συζητήσεις που γίνονται στα άδυτα του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού, δεν αποκλείουν και μια κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Πολλοί κορυφαίοι υπουργοί αντιπροτείνουν την αντεπίθεση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας και της πλειοψηφίας…!!!

2. Σενάριο αποχώρησης  των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση

Στο εν λόγω σενάριο, σενάριο δίδουν λίγες έως και ελάχιστες πιθανότητες, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.  Στέκονται στην δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου : «Mε τον Αλέξη  Tσίπρα βρεθήκαμε μαζί σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Είμαστε μαζί για δύο θέματα, το πρώτο είναι ότι δεν έχουμε καμία αναστολή να χτυπήσουμε τη διαφθορά της μεταπολίτευσης, εμείς δεν έχουμε σκελετούς στα ντουλάπια μας ούτε τα έχουμε αρπάξει από κανέναν, ούτε έχουμε υποχρέωση σε κανέναν. Το δεύτερο διότι αποφασίσαμε μαζί να βγάλουμε τη χώρα από τα δεινά των μνημονίων, από τα δεινά των δανειστών, με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα συνθλίψει τις πλατιές μάζες του ελληνικού λαού»…!!!

3.    Σενάριο αλλαγής κυβερνητικού εταίρου : Είναι γνωστό τοις πάσι, πως οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές έχουν δέσει πολιτικά και κοινωνικά. Ο μεν Αλέξης λέει ότι «στον Πάνο χρωστάει το ότι είναι πρωθυπουργός», ο δε Πάνος λέει, πως «στον Αλέξη χρωστάει το ότι είναι υπουργός άμυνας»…, κι επίσης πολιτικά είναι πεπεισμένοι ότι θα βγάλουν την χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων. Πέραν όλων τούτων όμως, στην πολιτικά υπάρχουν και τα απρόοπτα και τα ραγδαία…!!!

Οι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευρισκόμενοι επιτελείς δεν αποκλείουν, αντίθετα ευλογούν κι αναμένουν ένα σενάρια συγκυβέρνησης με το «Κίνημα Αλλαγής», εξέλιξη που θα εύρισκε σύμφωνους και τους ευρωπαίους εταίρους. Επί τούτου, κρίνουν πως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ από γρίφος να εξελισσόταν σε γέφυρα συσπείρωσης μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς με την θετική ψήφο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων…!!!

Ωστόσο, στο εν λόγω σενάριο προσδίδουν δύο ενδεχόμενα :

3α. Στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο και εκλογές το Φθινόπωρο του 2018…!!!

3β. Η όποια συνεργασία στην ευρύτερη κεντροαριστερά, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση με κοινό πρόγραμμα να προκύψει μετά από εκλογές, οποτεδήποτε κι αν αυτές διεξαχθούν…!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ