Υγεία

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν την ελονοσία!

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν για να καταλαβαίνουν ποιος άνθρωπος πάσχει από ελονοσία, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νόσου οι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν την νόσο της Ελονοσίας στις κάλτσες ενός ασθενή.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Λίντσεϊ του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση δήλωσαν ότι αν και η έρευνα -που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς- βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει ελπίδες ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θα αποτελέσουν ένα νέο μοναδικό τρόπο που θα σταματήσει την εξάπλωση τη ελονοσίας από κράτος σε κράτος.

Ο κ. Λίντσεϊ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα σκυλιά είναι ικανά να εκπαιδευθούν, ώστε να ανιχνεύουν την ελονοσία με αξιόπιστο βαθμό ακριβείας. Θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν στις πύλες εισόδου μιας χώρας, με παρόμοιο τρόπο π.χ. που ανιχνεύουν ναρκωτικά στα αεροδρόμια»

Η ελονοσία μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Τα πειράματα που έγιναν, έδειξαν ότι οι σκύλοι ήταν σε θέση να μυρίσουν σωστά το 70% των περιπτώσεων ελονοσίας.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ