Κοινωνία Πολιτισμός

Τα συγκλονιστικά λόγια της συζύγου και της κόρης του Θάνου Μικρούτσικου στην κηδεία του

Με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα, η Μαρία Παπαγιάννη, σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, συγκλόνισε στην κηδεία με τον επικήδειο λόγο της και έκανε τον κόσμο να ξεσπάσει σε χειροκρότημα.

«Γνωριστήκαμε πριν 27 χρόνια όταν εγώ σε πρωτοείδα… Εγώ νεαρή δημοσιογράφος ο αγαπημένος μου συνθέτης εσύ, έγινες εμμονή μου, ήθελα να είμαι μαζί σου… Αυτό που ζούμε μου έλεγες είναι σπάνιο. Τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη ευτυχία. Κανείς δεν μπορούσε να σε νικήσει γιατί τα είχες όλα…

Κι ύστερα ήρθε το κακό και μας έστησε στον τοίχο… Μην φοβάσαι… Αν δεν σου μάθω τέλεια ισπανικά εγώ δεν φεύγω… Μα το κακό αγρίεψε και εγώ φοβόμουν όλο και πιο πολύ…

Τους τελευταίους 2 μήνες κοίταζα τη ζωή από το παράθυρο του νοσοκομείου τη ζωή να τρέχει και όλα τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε έγιναν μια βόλτα στο διάδρομο του νοσοκομείου.

Αγάπη μου συγγνώμη… Αγάπη μου θα πορεύομαι πάντα στον δρόμο σου… Κάποτε θα γίνω αϊτός και θα σε φτάσω».

H μικρή κόρη του Θάνου Μικρούτσικου είπε «είσαι και θα μείνεις ο μεγαλύτερος σεισμός απ’ όλους».

«Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν κάπου στον Σταυρό του Νότου, κράτησέ μου ζεστό το πιάνο για όταν ξαναβρεθούμε. Σ’αγαπάω», είπε και ξέσπασε σε κλάματα.

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης ο Γιώργος Κιμούλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στη ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπέτικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα. Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθιά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές «φόρμες» ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο «να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα, χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Περιέγραψε τον Θάνο Μικρούτσικο ως έναν ανατροπέα των φθαρμένων αστικών ιδεολογιών, με ένα πρωτόγνωρο και γνήσια λαϊκό έργο. «Το ζήσαμε όλοι και όλες, ιδιαίτερα μέσα από τα ποιήματα του Μπρεχτ, την Καντάτα για την Μακρόνησο, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι», ανέφερε.

Όπως είπε τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής.

«Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου,που ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στο 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θα ήταν η τελευταία σου εμφάνιση».

«Εσύ τον θάνατο τον νίκησες, το έργο σου θα συνεχίσει να πορεύεται. Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, αυτά τα παιδιά θα χτίσουν τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια και το μνημείο των ηρώων της επανάστασης» είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa