Οικονομία

Τελειώνει η υπομονή του Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει χωρίς βοήθεια

«Δεν έχω καμία κατανόηση για τον Αλέξη Τσίπρα» ξεκαθαρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit και συνεχίζει «ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μένει ακλόνητος στην θέση του και δεν «χαρίζει κάστανα» στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η αντίληψη ότι η Γερμανία ευθύνεται για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, με την πολιτική της λιτότητας, είναι λανθασμένη.

«Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Στην επισήμανση ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «πάγωσε» επειδή η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Οχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η ευρωζώνη».

Οταν του ανέφεραν ότι ίσως να βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, ο ίδιος τόνισε ότι κατανόηση δεν σημαίνει να δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα, όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa