Κόσμος

Τεστ για τον κορωνοϊό από το Λουξεμβούργο μέχρι τα τέλη Μαή

Σε ισχύ πρόκειται να θέσει το  Λουξεμβούργο την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό του, μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Το μικρό Δουκάτο του Λουξεμβούργου, εκτιμά ότι έχει τη δυνατότητα να διενεργεί έως και 20.000 τεστ ημερησίως για τον κορωνοϊό.

Μέχρι τώρα, τα στοιχεία δείχνουν πως, λίγοι παραπάνω από 39.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε τεστ. Ενώ έχουν σημειωθεί 88 θάνατοι σε σύνολο 3.729 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από Κορωνοϊό. «Θα έχουμε υποβάλει σε τεστ όλο τον πληθυσμό της χώρας μέσα σε έναν μήνα», δήλωσε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Κλοντ Μάις.

 

Στο επίκεντρο η εκπαιδευτική κοινότητα στα τεστ για τον κορωνοϊό

Οι πρώτοι που θα  υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό  είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές. Για τον λόγο της επανάληψης των μαθημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 4 Μαΐου.

Πηγή έμπνευσης για την πραγματοποίηση των τεστ, αποτελεί η χαλάρωση των μέτρων περιορσμού. Ήδη έχουν σταλθεί οι προσκλήσεις σε Φοιτητές και καθηγητές να προσέλθουν σε έναν από τους 17 σταθμούς που διενεργούν τεστ για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Ενώ συγχρόνως, δόθηκε ανακοίνωση από το Λουξεμβούργο πως   τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν ειδικούς σαρωτές που ανιχνεύουν τον κορωνοϊο.

 

Τεστ σε ομογενής αλλά και σε ξένους

Σε δήλωσή του ο καθηγητής Ουλφ Νέρμπας, , είπε «Κάντε το τεστ, είναι μια πολύ σημαντική συμβολή ώστε τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες να μπορείτε να έχετε μια πιο ελεύθερη ζωή». Ο ίδιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το τεράστιο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ, και εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας COVID-19.

Η μικροσκοπική  χώρα του Λουξεμβούργου, και συνορεύει με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγίο, αποτελείται από 625.000 κατοίκους. Ωστόσο, καθημερινά υποδέχεται και 200.000 εργαζόμενους από γειτονικές χώρες. Για τον λόγο αυτόν, ο καθηγητής ισχυρίστηκε πως θα ήταν σημαντικό να υποβληθούν σε τεστ και οι κάτοικοι των συνόρων. Σύμφωνα με τον υπουργό Έρευνας του Λουξεμβούργου, το πρόγραμμα της διενέργειας των τεστ αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη λάβει πέντε χειρουργικές μάσκες ο καθένας. Καθώς επίσης, και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Λουξεμβούργο. «Είμαστε μακράν η χώρα στην Ευρώπη που διενεργεί τα περισσότερα τεστ», δήλωσε η υπουργός Υγείας Πολέτ Λενέρ.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER