Πολιτική

Τηλέφωνο Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Αιγύπτου – Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την επιχειρούμενη «σφήνα» της Τουρκίας στον καθορισμό ΑΟΖ Αγκυρας-Καΐρου.

Οπως μεταδίδει το αραβικό μέσο marsad.ecsstudies.com, η συζήτηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε αφορούσε τις στενές διμερείς σχέσεις που δεσμεύουν τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς και κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το αραβικό μέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία ανταλλαγής απόψεων με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού τόσο σε διμερές, όσο και τριμερές επίπεδο μεταξύ της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε τη δυναμική της σχέσης των δύο χωρών και την θετική εξέλιξη που παρατηρεί, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει διάφορες πτυχές αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της ενέργειας αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας και στρατιωτικό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καθίσουν Τουρκία και Αίγυπτος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του στην Άγκυρα ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Αίγυπτος στην προκήρυξή της αυτή σεβάστηκε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, κάτι που είδε με θετικό μάτι η Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό μόνον εφόσον το επιτρέψει μια αλλαγή κλίματος στις τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου. Τον περασμένο μήνα το Κάιρο προκήρυξε τον πρώτο διεθνή γύρο προσφορών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 τεμάχια, ορισμένα εκ των οποίων και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa