Επιχειρήσεις

Τιτάνιο σιδηροδρομικό έργο στα Βαλκάνια από την «ΑΚΤΩΡ»

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, την περασμένη Τρίτη, υπέγραψε στη Ρουμανία τη σύμβαση για την κατασκευή του τμήματος 2 του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού έργου των Βαλκανίων (Apata – Cata), ως επικεφαλής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας με τη γαλλική πολυεθνική Alstom και τη ρουμανική κατασκευαστική Arcada.

Ήδη, η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει και τα άλλα δύο τμήματα του έργου (Brasov – Apata και Cata – Sighisoara). Συνολικά, πρόκειται για έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στις επιβατικές αμαξοστοιχίες να κινούνται με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα και στις εμπορικές με 120 χλμ/ ώρα. Οι υπογραφές έργων τέτοιου βεληνεκούς έρχονται να επιβεβαιώσουν την στρατηγική της Διοίκησης για εστίαση στην αγορά της Ρουμανίας, παρά το διεθνές «συμμάζεμα» της ΑΚΤΩΡ, βασιζόμενη στην ανάγκη της χώρας για υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.

Σήμερα, το τρένο χρειάζεται περισσότερες από 3 ώρες για να φτάσει από το Brasov μέχρι το τουριστικό θέρετρο της Sighisoara, όμως αυτό θα αλλάξει με 5 νέες σήραγγες συνολικού μήκους 25 χλμ., 3 διπλές κοιλαδογέφυρες μήκους 3.600 μέτρων, 31 νέες γέφυρες, 4 άνω διαβάσεις, 9 σταθμούς, 4 στάσεις και ένα υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους 245 χιλιομέτρων.

Το τμήμα 2 του συγκεκριμένου έργου είναι ύψους 573 εκατ. ευρώ και η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει στην κοινοπραξία με 60% (Alstom 20%, Arcada 20%). Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή θα έχει μήκος 28 χιλιομέτρων, μειώνοντας δραστικά τη σημερινή διαδρομή (44 χιλιόμετρα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με τούνελ σε ορεινή περιοχή και ταυτόχρονη λειτουργία 4 TBM (μηχανήματα ολομέτωπης κοπής – «μετροπόντικες»). Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν:

-2 νέες δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 23,6 χιλιομέτρων

-3 κοιλαδογέφυρες μήκους 3,6 χιλιομέτρων

-7 γέφυρες

-2 άνω διαβάσεις

-3 σταθμοί

Στα άλλα δύο τμήματα (1 και 3), έργο ύψους 613 εκατ. ευρώ, για σιδηροδρομική γραμμή μήκους 84,5 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστούν:

-3 νέες σήραγγες συνολικού μήκους 1,5 χιλιομέτρου και επισκευή σήραγγας 600 μέτρων

-24 νέες γέφυρες και επισκευή 14 υφισταμένων

-2 άνω διαβάσεις και επισκευή 2 υφισταμένων

-6 σταθμοί

-4 στάσεις

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa