Κόσμος

Τι έλεγε η επιστολή που άφησε ο Ομπάμα φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο

Παραδοσιακά οι πρόεδροι που αποχωρούν από τον Λευκό Οίκο, την τελευταία ημέρα των καθηκόντων τους αφήνουν μια επιστολή στους διαδόχους τους.
Στις τελευταίες ώρες της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα έγραψε μια επιστολή στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία του ευχόταν «καλή τύχη και επιτυχία» στα καθήκοντά του. Ο πρόεδρος έφυγε από το Οβάλ Γραφείο ακολουθώντας την μακρά παράδοση που ακολουθείται στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το CNN .
«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, συγχαρητήρια για μια αξιοσημείωτη εκλογική εκστρατεία. Εκατομμύρια έχουν τοποθετήσει τις ελπίδες τους σε σας, και όλοι εμείς, ανεξαρτήτως κόμματος, ελπίζουμε σε περισσότερη ευημερία και ασφάλεια στη διάρκεια της θητείας σας», αρχίζει την επιστολή του ο Ομπάμπα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.
«Αυτή είναι μια μοναδική αποστολή, χωρίς ένα σαφές σχέδιο επιτυχίας, οπότε δεν ξέρω αν κάποια συμβουλή μου θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη», προσθέτει στο μήνυμα, όπου κάνει κάποιες σκέψεις επί της 8χρονης θητείας του. Μεταξύ αυτών, ο απερχόμενος πρόεδρος συνέχισε με το χαρακτηριστικό της αμερικανικής ιδιαιτερότητας. «Η ηγετική θέση των ΗΠΑ σ’ αυτόν τον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη. Εναπόκειται σε μας, δια της δράσης μας και του παραδείγματός μας, να διατηρήσουμε την παγκόσμια τάξη που έχει επεκταθεί σταθερά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και από την οποία εξαρτάται ο πλούτος και η ασφάλειά μας», τόνισε.

«Φύλακες της δημοκρατίας»

Ωστόσο, αυτή η εξαιρετικότητα έχει επικριθεί έντονα από διάφορους ηγέτες του κόσμου, πολιτικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μερικοί απέρριψαν αυτή τη προσέγγιση, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν έχει εξαιρετικά δικαιώματα, αν και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Άλλοι επεσήμαναν ότι η χρήση του όρου «εξαιρετικότητα» στην πολιτική είναι επικίνδυνο και θυμίζει παρελθόντες και μάλλον παρωχημένες ιδεολογίες.

«Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, η φήμη των ΗΠΑ έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της διαιτητή και να διεκδικεί η μονιμοποίησή της σε ένα συγκεκριμένο βάθρο των ηθικών αξιών, παρά την αφθονία πολύ σοβαρών αδικημάτων», εννοώντας τις επικρίσεις που δέχθηκε ο ίδιος από την οργάνωση Human Rights Watch, σχετικά με την αμερικανική εξαιρετικότητα.

Στην επιστολή του, ο πρώην πρόεδρος υπενθύμισε στον Τραμπ ότι «είμαστε μόνον προσωρινοί κάτοχοι αυτού του γραφείου» και «αυτό μας κάνει φύλακες των δημοκρατικών και παραδοσιακών θεσμών» της χώρας, έτσι ώστε όταν έρθει ο διάδοχός μας στο Λευκό Οίκο αυτά τα όργανα πρέπει να είναι «τουλάχιστον τόσο ισχυρά όσο τα παραλάβαμε».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa