Κοινωνία Πολιτισμός

Τι απάντησε η Ελισάβετ σε επιστολή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Επιστολή με την οποία ζητούσε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ να παρέμβει για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα έστειλε η Μέρι Ντροστ από την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Η Βασίλισσα, μετά από τρεις εβδομάδες, απάντησε στη συγκεκριμένη επιστολή. Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το θέμα έκανε γνωστό με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Την 1η Αυγούστου η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει στη βασίλισσα της Βρετανίας ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των “Ελγινείων” Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ. «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Η απάντηση της Βασίλισσας

Στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στην επιστολή της Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ.

«Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

Το ίδιο αίτημα η Μέρι Ντρόστ απηύθυνε και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση όμως με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών, μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της Μέρι Ντροστ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa