Πολιτική

Τι περιμένει η Αθήνα από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Eυρωπαίων υπουργών εξωτερικών

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών με τον οποία τονίζεται πως ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα» δεν έρχεται μόνον ως απάντηση στους νέους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, αλλά αποτελεί τη γραμμή που ακολουθεί η ελληνική πλευρά απέναντι στις προς εσωτερική κατανάλωση «κορόνες» του Τούρκου προέδρου.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού εστάλη για μία ακόμη φορά προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως η Ελλάδα ναι μεν δεν απορρίπτει το διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και συνεχούς παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Άγκυρα.

Ενδεικτική της σημασίας που προσδίδει το Μαξίμου στη σημερινή Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, προσβλέποντας σε μία ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, είναι η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Δεδομένου πως η Σύνοδος είναι άτυπη, ο περίφημος κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί μόνον ως προς το περιεχόμενό του και αποφάσεις θα ληφθούν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός του Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό αίτημα για κυρώσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τουλάχιστον η Γαλλία και η Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, το ραντεβού του Νίκου Δένδια στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο έχει τη δική του σημασία, ιδιαίτερα εάν ιδωθεί ως συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ και των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, οι οποίοι στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa