Πολιτική

Τι περιμένει και τι φοβάται η Ελλάδα από τις κάλπες στα Σκόπια

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, όπως είχε γίνει ξεκάθαρο και πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως της ισχυρής Γερμανίας, ωστόσο αυτά δεν αρκούν για να είναι σίγουρος πως θα επικρατήσει στην εκλογική μάχη του ερχόμενου Απρίλη στη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό που προβληματίζει τον Ζάεφ, αλλά και τους συμμάχους του είναι πως οι υποχωρήσεις που έγιναν για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν είχαν αντίκρισμα μετά το «όχι» της ΕΕ και αυτομάτως γεννιούνται ερωτηματικά για την έκβαση των συνομιλιών τον Μάιο του 2020.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και ζήτησε  διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

Το «όχι» της ΕΕ στον Ζάεφ ήταν βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία, αφού έσπευσαν να τον κατηγορήσουν πως ο ίδιος επένδυσε πολλά στη Συμφωνία των Πρεσπών και προχώρησε σε πολλές υποχωρήσεις, έχοντας λάβει ελάχιστες εγγυήσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μετέωρη.

Ωστόσο τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα όπως είναι λογικό, τις παρακολουθεί στενά και η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το iefimerida.gr, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήθελε στις εκλογές  να δει να επικρατεί το VMRO-DPMNE, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα επικρατήσει εθνική ρητορική στη γειτονική χώρα. Από την άλλη πάντως ακόμα και σε μία πιθανή νίκη του VMRO-DPMNE η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί, ίσως να υπάρξουν μικρές ανατροπές. Μάλιστα το ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι να μείνουν ανενεργές πτυχές της Συμφωνίας που η χώρας επιδιώκει την εφαρμογή τους.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa