Υγεία

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι θέλουν να επιχειρήσουν μεταμόσχευση μαλλιών

Την προσοχή του κοινού εφιστά η Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών που γίνονται από μη-ιατρούς.

«Με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση που ήρθε στη δημοσιότητα σχετικά με το θάνατο ασθενούς που προκλήθηκε μετά από επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, εφιστούμε την προσοχή των ενδιαφερόμενων στην επιλογή των χώρων και του ιατρικού προσωπικού που επιλέγουν αναφορικά στην μεταμόσχευση μαλλιών» τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ, Dr. Kωνσταντίνος Αναστασάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISHRS, «η Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων αποτελεί την πιο δημοφιλή αλλά και την πιο ασφαλή αισθητική επέμβαση στους άνδρες. O αριθμός των επεμβάσεων που εκτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 2.000.000 επεμβάσεις, ενώ επιπλοκές απειλητικές για την ζωή είναι εξαιρετικά σπάνιες (περίπου 1 στα 500.000 επεμβάσεις).

Τα στατιστικά αυτά ισχύουν, όμως, όταν η Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, σε χώρο πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο ώστε να εκτελούνται αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Δυστυχώς, εδώ και 10 περίπου χρόνια, στο Εξωτερικό και στην Ελλάδα, σταδιακά γιγαντώνεται το φαινόμενο της εκτέλεσης επεμβάσεων  Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων από μη-ιατρούς, σε ακατάλληλους χώρους, στους οποίους δεν τηρούνται καν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Τέτοιες κλινικές, στο Εξωτερικό και στην Ελλάδα, συχνά λειτουργούν υπό την άδεια κάποιου ιατρού και αυτοί που εκτελούν τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE προσποιούνται τους ιατρούς ενώ δεν είναι ιατροί! Το φαινόμενο αυτό ανθεί διότι δεν υπάρχει Νομοθεσία ή ρυθμιστικό πλαίσιο που να ορίζει πως οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών επιτρέπεται να εκτελούνται μόνο από ιατρούς εξειδικευμένους στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

«Αυτός είναι ο μοναδικός πραγματικός κίνδυνος στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων. Όλα τα περιστατικά σοβαρών επιπλοκών ή και θανάτων κατά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί σε τέτοια «κέντρα» Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE στα οποία δεν χειρουργεί πιστοποιημένος και έμπειρος ιατρός αλλά μη-ιατρικό προσωπικό» τονίζει ο Dr. Aναστασάκης.

«Εάν το άτομο που εκτελεί τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι  εξειδικευμένος ιατρός και εάν ο χώρος που γίνεται η επέμβαση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, τότε η επικινδυνότητα της επέμβασης είναι εξαιρετικά υψηλή ακόμα και για ελάχιστο αριθμό τριχοθυλακίων».

«Για αυτό το λόγο», συνεχίζει ο Dr. Aναστασάκης «η Διεθνής Οργάνωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού, ISHRS, και το Ελληνικό παράρτημα της, η ΕΛΑΜΑΤ, εφιστούν την προσοχή του καταναλωτικού κοινού αναφορικά με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μη αδειοδοτημένου προσωπικού (μη-Ιατροί) που εκτελούν ιατρικές πράξεις στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων, θέτοντας έτσι τους ασθενείς σε μεγάλο ρίσκο. Επιπλέον προτρέπουμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τις ειδήσεις που έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα και να ενημερώνεται και να συμβουλεύεται αξιόπιστες πηγές και τους εξειδικευμένους συναδέλφους στη μεταμόσχευση μαλλιών».

Η ISHRS και η ΕΛΑΜΑΤ τονίζουν πως μόνον ένας πιστοποιημένος Ιατρός με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στο πεδίο της Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων είναι αρμόδιος να εκτελεί όλες τις χειρουργικές πράξεις και διαδικασίες(τομές, εκτομές, αφαιρέσεις)των τριχοθυλακίων που αποτελούν μέρος των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων.

«Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για Μεταμόσχευση Μαλλιών», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ Dr. Aναστασάκης, «είναι σημαντικό να ελέγξουν οι ίδιοι τα διαπιστευτήρια της κλινικής που έχουν επιλέξει καθώς και του ίδιου του ιατρού. Να εξεταστούν και να ενημερωθούν από τον ιατρό που θα τους κάνει την επέμβαση. Να ζητήσουν να δουν τίτλους πιστοποίησης από Διεθνείς φορείς, ακόμα και τον τίτλο σπουδών του ιατρού. Εάν ο ιατρός που τους εξέτασε δεν είναι το ίδιο άτομο με αυτό που θα συναντήσουν στην αίθουσα της επέμβασης, τότε, οφείλουν να αρνηθούν την επέμβαση για την ασφάλειά τους.  Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έχουν αμφιβολίες ή έχουν υπάρξει μάρτυρες ενός τέτοιου γεγονότος και θέλουν να το καταγγείλουν η ΕΛΑΜΑΤ βρίσκεται στην διάθεση τους».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa