Πολιτική Πολιτισμός

Τι προτείνει ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τον Εμανουέλ Μακρόν να εκτεθούν τα Γλυπτά Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Τώρα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανάλογη πρόταση προς τον Βρετανό ομόλογό του και όπως δήλωσε στον Observer ότι είναι πρόθυμος να επιτρέψει να εκτεθούν στο Λονδίνο θησαυροί που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα για το «Ελλάδα 2021».

«Επιθυμία και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει στον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε τη μεγάλη και σημαντική συνεισφορά της χώρας μας στον δυτικό πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις “Σαν πρώτη κίνηση, δάνεισέ μου τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μία συγκεκριμένη περίοδο και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο”», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Observer.

Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ρεαλιστική αυτή την πρόταση, ενώ σημειώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και κάποτε είχε περηφανευτεί ότι μπορεί να απαγγείλει τους 100 πρώτους στίχους της Ιλιάδας. Εξάλλου, θυμίζει ότι μόλις εγκαταστάθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έβαλε μια προτομή του Περικλή στο γραφείο του, καθώς τον θαυμάζει. Επίσης, υπενθυμίζει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον θα ασχοληθεί με το θέμα, καθώς είχε καλέσει τη Μελίνα Μερκούρη στη Βρετανία, το 1986, για μία σχετική συζήτηση.

«Η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα αποκλειστικά στην Ελλάδα. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αλλά αν θες πραγματικά να δεις το μνημείο ως ενότητα, πρέπει να δεις επί τόπου αυτά που αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα… είναι ένα ζήτημα ένωσης του μνημείου»  τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Observer.

Παράλληλα όμως, υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα χαρακτηρίζει «χαμένη» αυτή τη μάχη που δίνει το Λονδίνο. «Βέβαια, παραμένει το αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν νομίζω ότι η Βρετανία πρέπει να δίνει μια χαμένη μάχη. Τελικά, αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη. Στο τέλος, θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa