Πολιτική

Τι σημαίνει η «πύρρειος» νίκη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας  να κατάφερε να περάσει τις προτάσεις του τόσο όσο προς τη διαδικασία προσθήκης στο όνομα όσο και ως προς τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως, δείχνει ότι η πορεία προς τον μετασχηματισμό και το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά δεν θα είναι «περίπατος» καθώς, για πρώτη φορά μετά το 2015, πρόταση της μειοψηφίας στηρίχθηκε από ευρύτερες δυνάμεις εντός της Κεντρικής Επιτροπής, με το αποτέλεσμα να είναι οριακό υπέρ της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, στη δευτερολογία του, να υπερψηφιστεί ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο όπως προτάθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και επέμεινε στην εισήγηση του για ισότιμη συμμετοχή των διαδικτυακών μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Από την πλευρά τους οι 53+, με τροπολογία που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότειναν να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις.

Η πρόταση Τσίπρα υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους έναντι 50, ενώ 5 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν λευκό. Σημειώνεται ότι την πρόταση για αυτοπρόσωπη παρουσία ψήφισαν, εκτός της τάσης των 53+ (η οποία διαθέτει περίπου 30 μέλη στην ΚΕ) τόσο ο Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο Νίκος Φίλης, αλλά και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στέλνοντας, έτσι, σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Το iefimerida.gr καταγράφει πέντε συμπεράσματα από το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάρει πάνω του την υπόθεση του ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά, δείχνοντας ότι δεν είναι πρόθυμος να λειτουργήσει «υπό κομματική κηδεμονία».

Δεύτερον, η εσωκομματική μειοψηφία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ομογενοποιημένη σε μια σειρά από ζητήματα. Ήταν ιδιαίτερα θετική στο κείμενο του απολογισμού, τοποθετήθηκε θετικά ως προς τη διεύρυνση βάζοντας όμως ζητήματα τόσο διαδικασίας όσο και πολιτικής κατεύθυνσης ενώ επέμεινε στην τήρηση των διαδικασιών εντός ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη διάχυση των οργάνων του κόμματος σε νέο πολιτικό φορέα. Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα ως προς τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων.

Τρίτον, το Συνέδριο αλλά και ο προσυνεδριακός διάλογος θα είναι διαδικασίες έντονης κομματικής αντιπαράθεσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εσωστρέφεια του κόμματος και τις δυνατότητες άσκησης αντιπολίτευσης.

Τέταρτον, καταγράφηκε διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε κορυφαία κομματικά στελέχη σε κομβικά ζητήματα. Ενδεικτική η σκληρή κόντρα Βούτση – Πολάκη για το ζήτημα του ΕΣΡ, αλλά και οι βολές του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το μαξιλαράκι του πλεονάσματος.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος φαίνεται να μην είναι και οι καλύτερες δυνατές. Ενδεικτικό ήταν ότι για αρκετές τοποθετήσεις ακούγονταν εκατέρωθεν γκρίνιες αλλά και το γεγονός πως υπήρξαν βέλη από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρκετές τοποθετήσεις, μάλιστα, αφιερώθηκαν σε αιχμές κατά άλλων στελεχών.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 



 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa