Πλησιάζοντας προς την εμμηνόπαυση το γυναικείο σώμα και το μυαλό υφίστανται πρωτόγνωρες αλλαγές. Η πλειοψηφία δυστυχώς δεν συμβουλεύεται κάποιον ειδικό με αποτέλεσμα να εντείνεται το άγχος και η απογοήτευση. Γνωρίζοντας όμως τι πρέπει να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές, έχετε ήδη απαλλαγεί από ένα μέρος του άγχους.

  • Σύγχυση: μικρή έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι πιθανό να ξεχνάνε μικρά καθημερινά πράγματα. Σημαντικό είναι να ηρεμήσετε, να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και σε κάθε περίπτωση για να σας φύγει το άγχος συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
  • Ακράτεια: Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών άνω των 40 εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελούν έντονα.
  • Τριχόπτωση: οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση προκαλούν τριχόπτωση, σε αντίθεση με την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  • Τριχοφυΐα στο πρόσωπο: καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει πέφτουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, και ανεβαίνει η τεστοστερόνη γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να αυξηθεί η τριχοφυΐα στο πρόσωπο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Η λύση όμως είναι πολύ απλή και ακούει στο όνομα αποτρίχωση.
  • Γκρίζες τρίχες παντού: Βασικό σύμπτωμα της γήρανσης, είναι όμως άβολο όταν εκδηλώνονται και στην ευαίσθητη περιοχή. Η λύση και πάλι είναι η αποτρίχωση ή η χρήση ειδικής βαφής. 
  • Εξάψεις: έως και το 80% των γυναικών έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, οι οποίες διαρκούν από 7 έως και 11 μήνες. Μοιραστείτε το πρόβλημά σας με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει κάποια θεραπεία.
  • Δυσφορία στο σεξ: ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κολπική ξηρότητα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων που έχει σαν αποτέλεσμα τον πόνο. Η χρήση λιπαντικού καθώς και η επίσκεψή στον γυναικολόγο θα σας βοηθήσουν.
  • Έλλειψη επιθυμίας για σεξ: Ο πόνος δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γυναίκες το αποφεύγουν. Το άγχος της ηλικίας και η λήψη αντικαταθλιπτικών ενισχύει τη μείωση του ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση κάθε γυναίκα είναι μοναδική και με τη βοήθεια της επιστήμης και της ιατρικής πρέπει να απολαμβάνει την κάθε δεκαετία της ζωής της .

Σχολιάστε ...