Περιβάλλον

Τι συμβαίνει όταν δύο τυφώνες βρίσκονται πολύ κοντά (ΒΙΝΤΕΟ)

Το φαινόμενο που συμβαίνει όταν αλληλεπιδρούν οι τυφώνες είναι γνωστό ως φαινόμενο Fujiwhara. Παρατηρήθηκε στις καταιγίδες Έργουϊν και Χίλαρι, που σχηματίστηκαν τον Ιούλιο στα ύδατα του Ειρηνικού στο Κόλπο του Μεξικού.
Ο καταστροφικός τυφώνας Ίρμα, ο οποίος έχει ήδη καταστρέψει αρκετές χώρες της Καραϊβικής και έχει φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αλλάξει πορεία σε περίπτωση σύγκρουσης με το νέο τυφώνα Χοσέ, που επίσης, αυτή τη στιγμή, είναι κατηγορίας 4.
Ο Χοσέ επίσης προχωράει και έχει ήδη αφήσει πίσω του τα νησιά Barlovento στην Καραϊβική. Σύμφωνα με ένα από τα πιθανά σενάρια αυτής της κατάστασης, που περιγράφεται σε δημοσίευμα της «The Washington Post» , υπάρχει πιθανότητα αλληλεπίδρασης των δύο τυφώνων την Κυριακή ή την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.
Το φαινόμενο που συμβαίνει όταν δύο τυφώνες αλληλεπιδρούν και δημιουργούν ένα είδος  κυκλωνικού χορού είναι γνωστό ως φαινόμενο Fujiwhara, το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον ιάπωνα μετεωρολόγο Sakuhei Fujiwhara, που μελέτησε αυτό το είδος της συμπεριφοράς το 1921.

Εάν δύο τροπικοί κυκλώνες πλησιάζουν, μπορούν να αρχίσουν να «τροχίζουν» ο ένας τον άλλον. Εάν ένας τυφώνας είναι πολύ πιο ισχυρός από τον άλλο, αυτός με την μικρότερη ισχύ, συνήθως περιστρέφεται γύρω του. Σε περίπτωση που η ένταση και των δύο είναι ισοδύναμη, «αποκτούν τροχιά» γύρω από ένα κοινό σημείο μεταξύ των δύο.

Ανάλογα με τον βαθμό εγγύτητας, οι κυκλωνικοί στρόβιλοι μπορούν να συγκρουστούν, να συγχωνευτούν και να γίνουν τεράστιοι, αλλά η αλληλεπίδραση μπορεί επίσης να αλλάξει την κατεύθυνσή τους.

Η αλληλεπίδραση, καθώς και η σύγκρουση των τυφώνων, δεν είναι ένα κοινό φαινόμενο. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν στα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους με τους τυφώνες Χίλαρυ και Έργουϊν, που σχηματίστηκαν στα ύδατα του Ειρηνικού  στον Κόλπο του Μεξικού. Η Χίλαρυ άλλαξε την κατεύθυνση του Έργουϊν ο οποίος κατευθυνόταν προς τα δυτικά και συνέχισε την πορεία του προς βορράν.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa